Irja Sunde Roiha (41) gleder seg over de spennende utfordringene i sin nye jobb. Foto: Pharmaq Analytiq.

Roiha skal drifte nytt laboratorium for mikrobiologi

Irja Sunde Roiha er nyansatt som mikrobiologi manager i Pharmaq Analytiq, og skal drifte deres nye laboratorium for mikrobiologi i Bergen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Roiha har de siste 5 årene jobbet som forsker i sjømatmikrobiologi ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). 

41-åringen har også jobbet som stipendiat ved Havforskningsinstituttet og fullførte en doktorgrad i biologi med fokus på fiskehelse og mikrobiologi ved Universitet i Bergen i 2011.

Forebygge fiskehelse

Roiha sier til Kyst.no at arbeidsoppgavene hennes blir å drifte Pharmaq Analytiq sitt nye laboratorium for mikrobiologi.

- Vi skal bygge opp et moderne og fremtidsrettet mikrobiologilaboratorium for diagnostikk, i tillegg til forebyggende fiskehelse- og velferd. Målet er at vi skal tilby våre kunder et dynamisk laboratorium med mulighet for å tilpasse metoder og leveranser etter kundens behov.

Her ser du det helt nye spesialdesignede, bioteknologiske laboratoriet. Foto: Ole Andreas Drønen.

Med et stadig økende antall landbaserte RAS-anlegg mener Roiha det er viktig med økt kunnskap og forståelse for mikrobiell økologi, for å være i forkant og raskt avdekke nye utfordringer.

- Bakterielle sårproblemer har vært et økende problem de siste årene, og når det gjelder rognkjeks er det fortsatt mye vi ennå ikke vet. Overvåkning og dokumentasjon vil være viktig for å ivareta fiskehelse og forebygge eventuelle sykdommer.

Jobbe tett på næringen

Hun sier til Kyst.no at hun gleder seg til å ta fatt på de nye arbeidsoppgavene sine.

- Jeg ser frem til å jobbe i tett dialog med næringen for å kunne bidra med å løse utfordringer i oppdrettsnæringen knyttet til mikrobiologi.

Roiha understreker at det er både en utfordrende og spennende jobb.

- Det å bygge opp en moderne lab betyr mer enn tradisjonell mikrobiologi. Det å skulle bygge opp og implementere fremtidens raske og mer presise metoder er utfordrende, og det som gjør denne jobben så interessant og spennende.