Fra venstre Edgar Brun fra Veterinærinstituttet, Rolf Bjerke Larssen og Eystein Skjerve fra NMBU. Brun og Skjerve var i priskomiteen.

Rolf Bjerke Larssen tildelt hederspris innen veterinær epidemiologi

Rolf Bjerke Larssen, førsteamanuensis ved Norges veterinærhøgskole, NMBU, mottok hedersprisen for sin store innsats når det gjelder opplæring av veterinærstudenter og doktorgradsstudenter i forsøksdesign og forskningsmetodikk. Prisen ble delt ut på et symposium arrangert av Veterinærinstituttet og NMBU på Adamstua i dag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rolf Bjerke Larssen, har i snart fire ti-år vært en markert utdanner av veterinærstudenter i statistikk og epidemiologi (læren om forekomst og årsaksfaktorer bak sykdom i populasjoner).

- Det er hyggelig for en gammel mann som har jobbet i et fagområde i så mange år å få denne prisen. Dessuten er det jo et tegn på at fagområdet lever videre. Den spede planten som jeg var med i å starte veksten på i sin tid har nå blitt til en stor plante som trives og gror i alle retninger, sa Larssen under arrangementet.

Pådriver for epidemiologi

Larssen har gjennom hele sin yrkeskarriere vært en iherdig pådriver for epidemiologi og forebyggende helsearbeid i alle fora han har deltatt i. Etter veterinæreksamen fra NVH i 1975 så Larssen det epidemiologiske lyset i UC Davis, der han tok sin Master of Preventive Veterinary Medicine i 1976. Etter dette har han hatt sitt hovedarbeidssted ved NVH, men arbeidet ved Veterinærinstituttet i perioden 1982-1988 og en kortere periode på 90-tallet. Han tok doktorgrad ved NVH i 1980 på en avhandling om mineralfôring av storfe.

 God, hjelpsom og lojal kollega

- Rolf Bjerke Larssen skal særlig takkes for sin iver i forklaring av grunnleggende, sentrale begreper i epidemiologien. Vi kommer ikke unna hans kreative bruk av venndiagrammer i forståelsen av sykdomsmål, assosiasjonsmål og diagnostiske tester,sa Jorun Jarp, avdelingsdirektør for helseovervåking hos Veterinærinstituttet, da hun presenterte begrunnelsen for hedersprisen.

- Ikke minst er det verdt å nevne hans store innsats når det gjelder opplæring av veterinærstudenter og doktorgradsstudenter i forsøksdesign og forskningsmetodikk. Han er et godt menneske, en god, hjelpsom og lojal kollega, som uselvisk og alltid med utrettelig entusiasme har delt av sin kunnskap til studenter og kollegaer gjennom en lang karriere, la hun til.

Larssen var i en årrekke medansvarlig for NOVA-sommerkursene i epidemiologi for stipendiater i de nordiske landene, et tiltak som har bidratt vesentlig til de sterke miljøene innen veterinær epidemiologi i Norge, Sverige, Danmark og Finland den dag i dag.

Faglig møteplass

- Målet med epidemiologisymposiet er å skape en faglig møteplass for norsk veterinærepidemiologi og øke samarbeid og kommunikasjonen innen området, sa Petter Hopp, forsker ved Veterinærinstituttet, som sammen med Ane C. W. Nødtvedt, professor ved NMBU, var ansvarlig for symposiet.