Illustrasjonsbilde av rognkjeks. Foto: Therese Soltveit

Salmar satser på rognkjeks i Stjørdal

Salmar satser på rognkjeks i Stjørdal og har bygget et landbasert anlegg for rundt 100 millioner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Anlegget på Langstein i Stjørdal er i sluttfasen av byggingsprosessen som skal ha vart i tre år. Salmar har planer om å levere 3,5 millioner rognkjeks i året.

– Da Salmar kjøpte ut de andre eierne i det gamle oppdrettsanlegget på Langstein i 2013, ble det bestemt å bygge dette om til et anlegg med oppdrett av rognkjeks. Vi prøvde også å produsere rognkjeks i et merdanlegg i sjøen, men erfarte at det ikke var enkelt å drive produksjon av rognkjeks der. Rognkjeksoppdrett er lettere å kontrollere på land, forteller driftsleder Marco Schaer til Stjørdalens Blad.

Ifølge avisen skal yngelen holdes der i 10-12 måneder. Den skal veie cirka 40-60 gram og være cirka 6-7 cm lang.

- En voksen rognkjeks kan veie mellom 5-6 kg. Når fisken er leveringsklar, hentes den i bil herfra, før de via båt slippes ut i merdene. Per 100 laks settes det ut mellom 6 og 10 rognkjeks, legger han til.