Neste uke arrangeres Frisk Fisk-konferansen som samler over 400 ulike aktører fra havbruksnæringen. Illustrasjonsfoto: Kyst.no.

Setter fiskehelse på agendaen i Tromsø

En fullbooket Frisk fisk-konferanse smeller i gang neste uke. Tromsø er vertsby og mottar over hele 400 deltagere, som gjennom to dager skal ha fokus på fiskehelse-problemene i havbruksnæringen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Frisk Fisk arrangeres hvert andre år, og bytter mellom å være i Bergen og Tromsø.

Denne gang er Tromsø vertsby, og skal onsdag neste uke motta over 400 ivrige friskuser.

Brit Hjeltnes, som er fagdirektør for fiskehelse ved Veterinærinstituttet, sier Frisk Fisk-konferansen er en viktig møteplass for fiskehelse, og har som intensjon å være oppdrettsnæringens, forskningsmiljøene og forvaltningen i Norge sin viktigste arena for faglig oppdatering, diskusjoner og nettverksbygging innen fiskehelse. 

Brit Hjeltnes er Fagdirektør ved Veterinærinstituttet og redaktør av Fiskehelserapporten. Hun skal også være en av foredragsholderne og sier hun skal snakke litt om resultatene fra 2018-rapporten. Klikk for større bilde. Foto: Eivind Senneset.

- Denne konferansen og typer møte har jo pågått siden midten av 80-tallet, men i ulike versjoner. Selve Frisk fisk-konferansen gjenoppstod jo som en fugl fønix for en del år tilbake etter noen års pause, men vi ser tydelig at det er et behov for konferansen og jeg mener den er svært viktig.

Viktig for hele næringen

Hjeltnes sier fiskehelse er utrolig viktig for hele havbruksnæringen, ettersom det i stor grad er sykdom- og lakselusproblemene som setter en stopper for utviklingen. 

- Per dags dato gjør jo disse problemene at vi ikke har noe vekst. Derfor er denne felles arenaen utrolig viktig slik at alle de ulike aktørene kan komme sammen for å diskutere nettopp disse problemene og hva man skal gjøre videre, sier fagsjefen. 

Konferansen arrangeres av Tekna Havbruk og fiskehelse, samme med samarbeidspartnere Akvaveterinærenes Forening, Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF), Universitetet i Bergen, Universitetet i Tromsø, Veterinærinstituttet, Forskningsrådet og Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening. 

Hjeltnes sier at de er fullbooket og har over 400 påmeldte deltakere, noe hun er svært fornøyd med. 

- Det viser jo at det er et populært seminar, og at det er et behov for en slik konferanse. Hotellene i Tromsø er smikk fulle, og dersom man skal få plass nå må man ta med seg lavo, legger hun til med et smil. 

Bredt spekter 

Konferansen starter onsdag 6. februar og går over to dager. 

I paralellsesjonene presenteres det siste innen forskning, i tillegg til erfaringer fra næringen. Et bredt spekter av temaer blir belyst, som virussykdommer, bakteriesykdommer, immunologi, vaksineutvikling, parasitter, forebyggende helsearbeid og bekjempelsesstrategier, ernæring, rensefiskhelse og helse knyttet til resirkuleringsanlegg. 

Det er også fokus på produksjonslidelser, velferd og håndtering, gjellesykdommer/ gjellehelse, sårproblematikk og ikke minst lakselus.

Konferansen avsluttes med en fellessesjon med overordnet tema velferd.