Foto: NTE

SinkabergHansen og NTE på lag for et mer energieffektivt havbruk

SinkabergHansen og energiselskapet NTE har nylig inngått et samarbeid for å utvikle tjenester som skal bidra til en mer energieffektiv og grønnere havbruksnæring. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

En studie Bellona og ABB utførte i 2018, viser at ytterligere elektrifisering i sjøfasen av lakseproduksjon kan kutte utslipp av klimagasser med 300.000 tonn CO2 årlig. Det tilsvarer utslippene til 150.000 biler, og viser at potensialet for ytterligere å øke bærekraften i havbruksnæringen er stort. 

Vil gjøre en forskjell

- Her kan vi virkelig gjøre en forskjell, sier Ragnar Sæternes, FoU-koordinator i SinkabergHansen. Selv om litt over halvparten av rundt 1.100 norske oppdrettsanlegg for laks drives med strøm fra land, kan trolig 80 prosent av anlegg som fortsatt kjører på lokale dieselaggregat, forsynes fra nettet på en lønnsom måte. Energioptimalisering ved forbruk og produksjon av energi er viktige elementer for å ta ut potensialet i næringen; både ved tilkobling til nett eller andre hybride løsninger.

Ulike modeller tilgjengelig

SinkabergHansen og NTE går nå sammen for å utvikle forretningsmodeller der elektrifisering og energiløsninger kan kjøpes som en tjeneste. – Dette vil gjøre det enklere for havbruksnæringa å ta raskere og større del i det grønne skiftet og øke takten i overgangen fra fossile løsninger til lav- og nullutslippsløsninger. Aktørene vil raskere kunne kutte betydelige utslipp på fôrflåtene ved at strøm blir koblet på fra land, og i tillegg løsninger med batteriinstallasjoner og hybridløsninger der det er hensiktsmessig, sier prosjektleder for energitjenester i NTE Jakob Hæhre Krogsrud.   

- Slike løsninger vil bety mindre utslipp av klimagasser og svovel fra eksos, minske støy og vibrasjoner og dermed bedre arbeidsforholdene for de ansatte. Veien til hybrid- og elektriske arbeidsbåter blir også kortere. Båtene kan bruke batteri på merdkanten og lade på fôrflåtene, sier Ragnar Sæternes.

Elektrifisering og energioptimalisering av havbruksnæringen kan være utfordrende. 

- Ved å ta ansvar for hele prosessen ønsker NTE ønsker å gjøre det enklere for oppdrettsselskaper. I praksis skal NTE prosjektere, bygge, eie og drifte elektrisk infrastruktur for havbruksnæringen, sier, Krogsrud. NTE stiller med energiteknisk kunnskap og ressurser for å elektrifisere anlegg til havs. NTE Elektro har opparbeidet seg solid kunnskap og erfaring fra flere landstrøminstallasjoner og serviceoppdrag for havbrukssektoren i Nærøysund og på Namdalskysten. 

Begge selskapene har gjennom Klimapartnere forpliktet seg til å rapportere og samtidig kutte egne klimautslipp og jobbe sammen om grønn næringsutvikling. - For SinkabergHansen er dette samarbeidet ett av flere elementer i en langsiktig strategi for energi- og miljøtiltak. Tanken er at vårt konsern utnytter sin posisjon til å få realisert innovasjoner av både teknologisk og forretningsmessig betydning sier FoU-koordinator Ragnar Sæternes.