I Norge brukes leppefisk og rognkjeks i mer enn 60 % av alle laksemerdene. Illustrasjonsfoto: Linn Therese Skår Hosteland.

Skal fiske rensefisk i laksemerden

Norsk Oppdrettservice (NOS) skal starte gjenfangstarbeid av rensefisk i laksemerden, for å gjenbruke lusespiserne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Styreleder i NOS Stig Nilsen, som også er direktør for havbruk i Lerøy Seafood Group sier til kyst.no at selskapene har inngått kontrakt på samarbeid om gjenfangst av rensefisk i laksemerdene. Nilsen sier det er av stor betydning at rensefisken håndteres skånsomt i forbindelse med slike operasjoner.

- Det er gjerne de mest robuste og mest effektive individene som fortsatt er aktive lusespisere etter mange måneder aktivitet i en merd, og disse har stor verdi enten ved å bli satt tilbake i samme merd eller ved å overføres til annen. 

Investerer i nytt utstyr

Stig Nilsen, konserndirektør for havbruk i Lerøy Seafood Group, mener rensefisk er en av de viktigste innsatsfaktorene mot lakselus. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Nilsen påpeker at NOS har en betydelig aktivitet på rensefisk gjennom produksjon av rogn, yngel og sjøklar rognkjeks til Lerøy-selskapene. Dette er noe av årsaken til at selskapene nylig signerte en kontrakt for å utvide samarbeidet på lokalitet, til også å gjelde gjenfangstarbeidet av rensefisken.

- Vi nå i ferd med å investere i båter og utstyr for å utføre dette oppdraget både i Lerøy Midt og i Lerøy Sjøtroll, forklarer styrelederen.

- Dette for å ta best mulig vare på de store verdiene rensefisken representerer samt å ivareta fiskehelsen på best mulig måte.

Rensefisken vil i hovedsak bli tatt ut med not eller teiner og plassert i brønn/transportkar eller «sankenot» før tilbakeføring eller transport til annen merd.

- NOS skal være rigget for å ta vare på all rensefisk før aktuell operasjon gjennomføres. Arbeidet skjer i nært samarbeid med lokalitetens eget driftsteam. For Norsk Oppdrettservice er dette en betydelig vekst i oppdragsmengden, vi skal i første omgang ansette 10 personer til denne oppgaven og øker med dette fra fra 23 til 33 ansatte i selskapet, opplyser Nilsen.

- Norsk Oppdrettsservice AS (NOS) er en serviceleverandør og rognkjeksprodusent beliggende på Abelsnes i Flekkefjord.- Selskapet har produksjonsanlegg beliggende utenfor Bergen og Molde.Selskapet ble etablert i 2011 og har i dag 23 ansatte.- Omsetningen til selskapet var i 2016 53 millioner.

Samarbeid

Arbeidet skjer i tett samarbeid med resten av oppfølgingsgruppen i NOS. De forskjellige arbeidsstedene vil være i Hordaland, Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag.

- NOS har i tillegg høy kompetanse på adferd hos rensefisk og optimalisering av driftskonsept basert på rensefisk som metode for å bekjempe lakselus. Dette er bakgrunnen for at selskapet jobber tett sammen med Lerøy om oppfølging av havbruksanleggene i Lerøy Seafood Group, forklarer Nilsen.

Norsk Oppdrettservice skal nå starte gjenfangst av rensefisk for Lerøy Seafood Group. Foto: NOS.

- Viktigste innsatsfaktor

Styrelederen opplyser at rensefisk, herunder egenprodusert rognkjeks og villfanget leppefisk er noen av de viktigste innsatsfaktorene, for å sikre lave nivåer av lakselus i deres anlegg. Hovedfokuset deres i sjø er å optimalisere bruken og effekten av begge.

- Det er fortsatt mye å forbedre i yngelfasen på land, men ikke minst etter at rensefisken er satt i merd og skal gjøre jobben som lusespiser. En av utfordringene i den daglige driften er å ta bedre vare på rensefisken når laksen skal håndteres for eksempel ved sortering, mekanisk avlusing eller ved slakting, legger han til.