Gå til innhold
Annonse

- Skal utvikle nye konsepter for laksenæringen

Bjørn M. Apeland har i en måneds tid jobbet i det nye selskapet Amar. Foto: Daniella Balin.
Bjørn M. Apeland har i en måneds tid jobbet i det nye selskapet Amar. Foto: Daniella Balin.

Med sitt nye selskap «Amar» skal Bjørn Mathias Apeland (65) jobbe med nye teknologiske konsepter for lakseoppdrett. For tiden fokuseres det på teknologi om bord i fartøy.

Annonse

Det melder Kyst.no sitt søsternettsted Salmonexpert.cl i Chile.

Ved utgangen av 2016 overtok Kverva kontroll over Steinsvik-konsernet, og Bjørn M.Apeland gikk så i januar 2018 av som konsernsjef i Steinsvik Group.

- Etter nesten 14 år som gründer og daglig leder for et selskap som vokser raskt innen teknologi- og utstyrssektoren til akvakulturnæringen, har jeg nå overlatt stolen til Martha Kold Bakkevig, oppsummerer Apeland.  

Prosessbåten Taupuri er eid av Amar Group og er nå under bygging. Den skal få en kapasitet på 300 tonn fisk og vil bli ferdig våren 2019. Illustrasjon: Napier.
Prosessbåten Taupuri er eid av Amar Group og er nå under bygging. Den skal få en kapasitet på 300 tonn fisk og vil bli ferdig våren 2019. Illustrasjon: Napier.

Investerer i Amar

En av de viktigste fremskrittene i selskapet de siste årene, mener han er avlusingsenheten Thermolicer, som er et ikke-medikamentelt avlusingssystem som bruker oppvarmet vann til å fjerne lakselusen. Per dags dato har om lag 40 systemer blitt solgt og om lag 1,5 millioner tonn fisk er blitt behandlet, ifølge Apeland.

Men det er ikke her fokuset hans ligger nå. Under et besøk i Chile nylig, fortalte Apeland at han konsentrerer seg om sitt nye selskap Amar, som han har jobbet med i en måneds tid. 

Her skal 65-åringen jobbe med utvikling av ulike applikasjoner innen transport og teknologi for lakseoppdrett.

- Vi jobber med mange konsepter for offshore laksoppdrett i Norge, Chile og andre markeder. Det er fortsatt veldig tidlig, men vi vil snart avsløre flere detaljer, sier han. 

 Apeland avslører likevel at det nå jobbes med flere nye konsepter som hovedsakelig er relatert til teknologi om bord i fartøy. 

Prosessfartøy

- Vi bygger to skip med meget konkurransedyktig teknologi, forteller han, og påpeker at de har innledet et samarbeid med Napier på Bømlo. 

En av konseptene som han mener skiller seg ut er prosessbåten “Taupuri” som bygges av Napier. 

- Denne er egnet for slakting, bearbeiding og påfølgende overføring av fisk.

Fartøyets teknologi mener Apeland vil være spesielt nyttig i Magallanes-området i Chile. 

Vil ikke konkurrere

Han understreker også at han ikke vil konnkurere mot Steinsvik. 

- Vi vil ikke fokusere på de samme produktene som Steinsvik, men heller andre typer teknologi. 

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse