Lasse Harr, akvakultur i Vesterålen, Ørjan Olsen, faglærer ved akvakultur-utdanningen, Nils Ragnar Skjørholm og rektor Rune Lødemel.

Skolelaksen i sjøen

Sortland vgs har nå fått de første skole-laksene i havet, i samarbeid med Nordlaks Oppdrett, Akvakultur i Vesterålen og Eidsfjord Sjøfarm. - Gjennom godt samarbeid med næringsaktørene får vi hele tiden tilgang til gode praksisplasser og flotte «klasserom» med moderne produksjonsutstyr, opplyser rådgiver på skolen Geir Skjalmar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Når nå skolens laksekonsesjon settes i drift forsterker vi dette samarbeidet ytterligere. Med tanke på de gode søkertallene vi har til neste skoleår håper vi at dette skal være starten på en utvikling hvor flere ser mulighetene de har for en allsidig og fremtidsrettet naturbruksutdanning på Kleiva, opplyser skolen i en pressemelding.

Nils Ragnar Skjørholm, avdelings leder Kleiva, Ørjan Olsen, faglærer akva og Rolf-Arne Reinholdtsen, Eidsfjord Sjøfarm spretter champagnen for utsettet av skolelaksen. 

Rolf-Arne Reinholdtsen i Eidsfjord Sjøfarm og Lasse Harr i Akvakultur i Vesterålen er begge enige om at dette er et samarbeid som er viktig for å bygge opp fagkunnskap. Havbruksnæringen er avhengig av stabile fagfolk, og det får de best ved å hente lærlinger fra eget distrikt. Deres tilbakemeldinger på lærlingene som har kommet ut er meget gode.

Produksjonen på Kleiva har siden femtitallet og frem til i dag utviklet seg til å bli i overkant av 3000 kg sau,  i overkant av 20 000 kg egg og i overkant av 200 000 kg med melk.

- Nå kan vi i tillegg legge til mer enn 1 million kg med laks årlig. Dette betyr mye for skolens tilgang til relevant praksisarena, og innebærer økonomisk gevinst som vil være øremerket utviklingen innenfor naturbruk ved Sortland videregående skole, opplyser de.