Illustrasjonsfoto: Egil Kristoffersen & Sønner sitt slakteri. Foto: EKS.

Solid suksess med over 100 millioner i overskudd

Det familieeide selskapet Egil Kristoffersen & Sønner AS kan vise til en solid omsetningsvekst på 100 millioner i 2015. - Fisk utsatt i 2014 hadde normal utvikling og vekst, og det er denne generasjonen som skaper omsetning og overskudd i 2015, sier daglig leder Eva Marie Kristoffersen til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Egil Kristoffersen & Sønner AS driver sin virksomhet i Bø og Meløy kommuner i Nordland. Settefiskvirksomheten er organisert under Nordland Akva AS, mens havbruk og slakterivirksomhet er lokalisert til Bø kommune.

Regnskapet til oppdrettselskapet fra Bø i Vesterålen viser en solid omsetningsvekst i 2015 til 238,1 millioner kroner, opp fra 132,7 millioner i 2014, en vekst på hele 105,4 millioner kroner.

Nøkkeltall for Egil Kristoffersen og Sønner AS for 2015 og 2014

Resultatet for 2015 er bra, og godt nok til å styrke bedriften, mener daglig leder Eva Marie Kristoffersen.

- Men vi har potensial for å skape mer enn det vi gjorde i 2015. Jeg er fornøyd med resultatet og er stolt over de ansatte som har lagt ned en stor innsats etter de problemene som oppstod i fjor. Vi har dyktige, stabile ansatte som bryr seg om å gjøre en god jobb hver dag. Det er det viktigste for fremtidig suksess, sier hun til kyst.no. 

Driftsresultatet til selskapet  fikk en økning på 36,2 millioner fra 2014 og endte på 39,1 millioner i 2015.

Eva Marie Kristoffersen, daglig leder i Egil Kristoffersen & Sønner kan smile hele veien til banken, ettersom selskapet leverte et godt regnskapsår og hun kunne ta ut seks millioner i utbytte sammen med aksjonær og søster Anna. Foto: Therese Soltveit.

Hun beskriver 2015 som et år med flere utfordringer, men som de klarte å komme bra ut av økonomisk.

2014 generasjonen generer gode penger

- Fisk utsatt i 2014 hadde normal utvikling og vekst, og det er denne generasjonen som skaper omsetning og overskudd i 2015. Vårutsettet i 2015 gikk tapt på grunn av ILA. Fisken kom fra Nordland Akva, som viste seg å være opphavet til smitten med full sanering av anlegget som konsekvens.

I all hovedsak sier hun det er verdiøkning på aksjer i Norway Royal Salmon ASA som gir det gode årsresultatet i 2015.

Slaktet alt

- Vi har vært eiere helt siden oppstarten av NRS, og dette er også hovedsalgskanalen for produktet vårt. 2016 blir et år med lite slaktemoden fisk. Vi har allerede slaktet det som skal gi oss inntekt i år, sier hun til kyst.no.

Bedriften har ikke gjort store investeringer som vil påvirke driftsregnskapet direkte i 2016. Den viktigste investeringen deres i år er tid og oppfølging av ulike prosesser rundt lokalitetsstrukturen, og særlig ny lokalitet ved Gaukværøya i Bø.

- I tillegg utvikles infrastrukturen blant annet med lusefilter og ny strømforsyning til fabrikk i Jennskaret samt vanntårn og renseteknologi ved Nordland Akva. Dette vil gi oss enda bedre vilkår for produksjonen både i Bø og Meløy. I tillegg skjer det hele tiden investeringer i merder, nøter og luseskjørt- men det er en løpende del av drifta sånn at jeg sliter med definisjonen «investeringer», forklarer hun til kyst.no.

Biologiske utfordringer

- Hvordan er det å drive en familiebedrift så suksessfullt?

- Suksess er ikke akkurat det jeg tenker på når vi i 2015 hadde fisk som måtte destrueres på grunn av sykdom. Den største suksessen består i måten de ansatte som selskap og fellesskap har møtt og overkommet de store utfordringene vi har hatt, sier Kristoffersen.

- Den innsatsen som de ansatte legger ned i kvalitet på produkt og fiskevelferd, i godt humør og hyggelig stemning gjør meg ekstremt glad og stolt. Vi klarer å håndtere krisesituasjoner og komme gjennom det på en styrket måte. På grunn av de biologiske utfordringene har vi ikke tatt ut potensialet de siste årene. Det motiverer oss til å ta i nye tak fremover, forklarer hun videre.

Lusen under kontroll

Fra merdkanten på en av lokalitetene til selskapet så ansatte en ettermiddag både rognkjeks og seiyngel som var svømt inn til laksen. Foto: Egil Kristoffersen & Sønner AS.

Hun sier at lusesituasjonen på deres anlegg er under kontroll.

- Akkurat hos oss er det lave lusetall, men presset øker i naboområdene våre på innsida av Bø. (sjekk Barentswatch).

Foreløpig har selskapet kun fokusert på god forebygging med hjelp av luseskjørt, og en slicekur i vår som påslagshemmer. De har ikke brukt rognkjeks, eller Thermolicer i sin kamp mot lusen.

- Vi har lite fisk i år og kommer til å leie kapasitet hos Nordlaks/Eidsfjord eller Ellingsen evt AQS hvis dette behøves, forklarer hun.

Akkurat nå har Kristoffersen 33 fast ansatte i jobb på fulltid, de resterende 12 er permittert fra slakteriet/og eller jobber på korttidskontrakter.

Den største aksjonæren i selskapet er daglig leder Eva Marie Kristoffersen, som eier 60 prosent. De resterende 40 prosentene tilhører søsteren Anna E. Kristoffersen. De to søstrene kan smile hele veien til banken, med et utbytte på seks millioner fra selskapet i 2015.

  • Bedriften er et familieeid selskap som produserer smolt og laks i to små kommuner i Nordland: Bø og Meløy.
  • De produserer rundt seks millioner smolt og 7000 tonn sløyd laks hvert år.
  • Deres mål er å produsere en sunn, god og trygg laks som våre kunder kan nyte med god samvittighet.
  • Selskapet produserer smolt, fersk og frossen hel sløyd laks. De produserer også røkt laks for lokalmarkedet i Bø.