Rognkjeksyngel. Foto: Atlantic Lumpus AS.

Sopp førte til høy dødelighet

Oppdatert: Et soppangrep førte til høy dødelighet for rognkjeksoppdretter Atlantic Lumpus, som startet opp driften på det nye anlegget i mai. Daglig leder Dan Kristian Larssen sier de har endret på rutinene, slik at dette ikke skjer igjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Etter angrep av sopp behandlet vi med desinfeksjon. Takket være en snarrådig driftsleder og gode råd fra andre rognkjeksprodusenter klekte disse og svømmer i dag i startfôringstankene, forklarer daglig leder Dan Kristian Larssen.

Les også: – Rognkjeksanlegg i en klasse for seg selv

Selskapet skriver på sine Facebook-sider at det var trist at mesteparten av det første innlegget ikke klekte pga sopp, men de som klarte seg vokser fint og ser ut til å trives godt.

Dan Kristian Larssen beskriver seg selv som stolt pappa til de nyklekte rognkjekslarvene. Foto: Atlantic Lumpus AS.

- Hva har dette sopp-angrepet ført til for deres første innlegg?

- Hele første innlegg så veldig bra ut, over 90 % befruktning og all rogna kom til øyerognstadiet. Soppen danner en hinne på skallet slik at egget dør, det er ikke alle egg som dør ved soppangrep men eggeskallet blir så tykt at larven kommer seg ikke ut. Vi klarte klekke ca. 10 % av dette innlegget, forklarer den travle sjefen til kyst.no.

Hovedårsaken til at soppen oppstod mener Larssen var en kombinasjon av lite og dårlig vanngjennomstrømming, dette tror han ga ett godt miljø for sopp.

- Vi mistenker også at det var etablert en soppkultur i varmevekslingssystemet, utdyper han.

Les også: Rognkjeks på børs

Les også: Oppdretter ser ingen ulemper med å være på børs

- Hvilke tiltak utførte dere etter dere oppdaget at det var sopp?

- Da vi oppdaget det, var det like før klekking på det meste, den yngste rognen fikk vi behandlet. Behandlingen tok knerten på soppen, men skallet hadde blitt så tykt at det var lite som klekte.

Tar nye forholdsregler

For å hindre at det samme skjer igjen har Larssen og teamet gjort noen endringer etter hendelsen.

Rognkjeksyngel. Foto: Atlantic Lumpus AS.

- Vi har økt vanngjennomstrømningen med 40 % i klekkeriet og gjort noen endringer på vannhydraulikken i klekkebakkene slik at det nå er betraktelig bedre vannflow gjennom rognen. Vi desinfiserte hele klekkeriet og varmevekslingssystemet før neste innlegg. Sopp er for øvrig ikke unormalt og kan forekomme tid til annen, det er om å gjøre å ha gode rutiner slik at man eventuelt oppdager soppen i tidlig fase og kan behandle, sier han til kyst.no.

Selskapet mikroskoperer nå rognen rutinemessig, og de holder også rognkakene fysisk adskilt slik at det ved smitte ikke påvirker hele innlegget.

- Vi legger nå rogna inn i 12 fysisk adskilte klekkerenner,sier han, og legger til at nå er ting som det skal være i produksjonen.

Nyklekte larver. Foto: Atlantic Lumpus AS.

- Vi har gjort noen innlegg etter dette innlegget i mai, og har ikke sett antydning til sopp! Vi har nå ca. 150-200 000 yngel, og det siste innlegget klekker akkurat nå nede i klekkeriet. Den første rognkaken fra det siste innlegget klekte i helgen og det ble 95 % klekkeprosent, det er vi selvsagt meget fornøyd med, sier han stolt.

- Det ble en lav klekkeprosent fra dette innlegget men vi lærte mye, av motgang blir man sterkere, sier han tilslutt.