Ragnar Nystøyl snakket om utfordringene norge har for å øke produksjonen og volum til eksport på Sjømatdagene 2017. . Foto: Therese Soltveit

Spår marginal vekst i 2017

Sjømatdagene: Ragnar Nystøyl, daglig leder i Kontali Analyse, mener at utfordringene i år er mye de samme som i fjor: For lave volumer og for høye produksjonskostnader i laksenæringen. Han spår således liten vekst inneværende år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Like etter at Fiskeriministeren presenterte det nye trafikklyssystemet som er vedtatt, var Nystøyl langt fra optimistisk til vekst, under sitt årlige innlegg under Sjømatdagene på Hell.

- Vi har ikke hatt lavere volum på ti år. Det er utvilsomt manko på volum, men de gode lakseprisene og en bra valuta har gjort at laksenæringen har tjent betydelig summer. Men mye av summen har igjen blitt spist opp av høyere produksjonskostander, sier Nystøyl.

Spådommene for 2017 sier han er en tilbudsvekst på tre prosent, der Norge står for to av dem.

Kontali-sjefen sier han er overrasket over at Chile er i raskere forbedring på fiskehelsefronten enn forventet, og påpeker at de vil produsere mye laks til markedet i år.

- Da må vi spør oss om selv om vi blir slått på produktivitet, sa han.

Les også:Ny rekorddeltagelse på Sjømatdagene

Han sier likevel at mer fisk og volum på markedet er positivt.

- Markedet trenger mer fisk, poengterer Kontali-sjefen.

-  Bedre på smolt

Men noen lyspunkter dro også Nystøyl frem.

– Norge blir stadig bedre å produsere smålaks og smolt. De siste fem årene har gjennomsnitt stående vekst på de yngste generasjonene nesten økt med 30 prosent-

Men når det gjelder større fisk er ikke ståa i produksjonen like bra.

- For første gang har slaktevekten i Chile vært høyere enn i Norge i seks måneder. Det har ikke skjedd før, poengterer han.

- Fra 2012 til 2016 ser vi at slaktevekten i Norge går ned. Det har vært en nedgang på nesten 400 gram. Der et slaktevolum på 1 million tonn sløyd vekt, som betyr at næringen må slakte 20 millioner flere individer, legger han til.

Dette mener Nystøyl må bedres for å få mer volum fra Norge ut på markedene.