Illustrasjonsfoto: Oppdrettsanlegg i Troms.

Stor forskjell i lønnsomhet fra nord til sør

De børsnoterte selskapene satt igjen med nesten 10-eren mer gjennom den driften de hadde i Nord-Norge i andrekvartal, sammenlignet med hva man oppnådde i sør. Sjekk Kyst.nos oversikt over hvordan lønnsomheten fordelte seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den vektede (vi har tatt hensyn til slaktevolum) gjennomsnittlige EBIT/kg for de børsnoterte selskapene var i andrekvartal på 22,05 kr/kg.

EBIT per kilo i 2 kvartal, 2016. Blå prikker er de ulike børsnoterte selskapens resultater for regionene sør, midt og nord. Oransje linje er vektet gjennomsnitt for de ulike regionene. Datakilde: De enkelte selskapenes presentasjoner.

Men det spriker mellom de beste og de dårligste. I Norge var ingen blant de børsnoterte bedre enn Salmar sin drift i nord som oppnådde EBIT/kg på 33,46 kr. Den med lavest resultat i andrekvartalet var Grieg Seafood Finnmark med 9,70 kr/kg.

Grieg Seafood sin virksomhet i Rogaland var imidlertid langt bedre enn Finnmarksproduksjonen, med sine 26,50. Og Grieg er med denne fordelingen helt i utakt med resten av resultatene til de børsnoterte, som viser en klar gradient av resultatforbedring med økende breddegrad.

  • Vektet gjennomsnitt for EBIT/kg for selskapenes aktivitet i Sør-Norge er på 18,24 kr.
  • For selskap i Midt-Norge er den samme verdien på 21,84 kr/kg
  • Mens den for selskap i Nord-Norge var på 27,28 kr/kg.

Dermed er differansen mellom sør og nord på hele 9,0,3 kr/kg.

Store tapte inntekter

Med en vektet gjennomsnitts-EBIT/kg på 22,05 kr for hele landet, og en samlet produksjon fra de børsnoterte på ca 143 000 tonn, blir dette rundt 3,15 mrd kr i samlet EBIT fra lakseproduksjonen.

Hadde alle selskapene vært like gode som gjennomsnittet av de nordlige, hadde det blitt samlet 745 millioner kroner mer i kassen, bare for de børsnoterte.

Hadde alle vært like gode som bestemann, nemlig Salmar Nord, hadde man kunnet putte 1,6 mrd kroner - eller 52 % - ekstra inn i de samlede driftsresultatene.

Lusen har skyden

Lakseanalytiker i Nordea Markeds Kolbjørn Giskeødegård, peker på lus for å forklare hvorfor selskapene i nord gjør det jevnt over bedre enn lengre i sør.

- Tallene stemmer med mine observasjoner, nemlig at nord scorer høyt på lave luseproblemer, sier han til kyst.no.

Hvordan dette bildet vil se ut fremover, tror han også vil henge nøye sammen med det.

- Hvis luseproblemene flytter seg videre nord og eskalerer kan bildet fort endres, sier han.

De regionene han ser for seg størst endring i er midt og sør/vest.

- Jeg tror at Vestlandet ligger an til en relativt sterk forbedring, mens Midt-Norge kommer dårlig ut etter den siste tids luseutfordringer, sier han.

Les mer om økonomi og lønnsomhet for hele bransjen i Norsk Fiskeoppdretts temanummer som produseres i september.