I mai 2019 ble den første fisken satt ut i Atlantis Subsea Farming-merden, og en spennende testperiode startet. Foto: Akva Group

Lovende resultater for Atlantis-merden

- Fôringsfrekvens og fôringsatferd er sunn, og det har knapt vært noen dødelighet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I Atlantis blir fisken holdt nede i 25-40 meters dyp i en nedsenkbar merd, der laksen har tilgang til luft via en luftkuppel under vann. Selskapene som står bak merden er AKVA group, SinkabergHansen og Egersund Net, og samarbeidet startet i 2014.

Det var i mai 2019 at den første fisken ble overført fra en vanlig merd til Atlantis. Selskapene har stor tro på at dette kan være en løsning på lokaliteter med tøffe forhold på overflaten.

- Vi har over tid utviklet mye erfaring med å holde fisken dypt ved hjelp av forskjellige løsninger, som for eksempel å kombinere dypfôring og passende belysning, skriver Trude Olafsen, daglig leder i Atlantis Subsea Farming.

Følger med argusøyne

Akva Group skriver at de har møtt et par utfordringer i løpet av prosjektet. En av dem er å prøve å gjøre undervannsluftkuppelen stabil innenfor det de vil kalle et “ustabilt” system.

Trude Olafsen, daglig leder i Atlantis Subsea Farming sier at resultatet så langt i prosjektet er lovende. Foto: AKVA group.

- Utviklingstillatelsen lar oss teste teknologien på faktisk biomasse i tre generasjoner - og dette er avgjørende for prosjektet.

Resultatene selskapene har sett så langt sier de er lovende. Daglig overvåking viser normal svømmehastighet, noe som indikerer at fisken benytter luftkuppelen som planlagt.

- Fôringsfrekvens og fôringsatferd er sunn, og det har knapt vært noen dødelighet, sier hun.

Gjennom seks kameraer som dekker alle dybder i buret, observerer høyt kvalifiserte eksperter fra SinkabergHansen fisken hver dag. Så langt har de ifølge Akva Group ikke sett annet enn normal aktivitet og oppførsel.

160 meter

Atlantismerden er 160 meter i omkrets, bygd av PE-rør som fylles med vann for senking og luft for heving. Merden senkes til 25-30 meter og målet er å holde merden nedsenket 80-90 prosent av driftstiden.

Heve- og senkefunksjonen styres av styringssystemet AKVAconnect og merden kan styres fra fôrflåten eller fra land. Rammefortøyningen er en vanlig rammefortøyning, men bøyene er spesiallaget for å tåle betydelig mer oppdrift enn vanlige bøyer.