Taperfisk. Foto: Trude Bakke Jøssum.

Stress og depresjon gir «taperfisk»

Ved å studere hjernen hos oppdrettslaks, har forskere funnet ut at «taperfisk» best kan beskrives som kronisk stresset og deprimert, ifølge NRK.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Oppførselen til «taperfisken» har blitt registeret og rapportert i veterinærrapporter, men fisken har aldri blitt undersøkt fysiologisk i et forsøk på å forstå hva det egentlig er som skjer. Før nå.

– Vi som står bak studien jobber med stressbiologi og nevrobiologi, og har ønsket å forstå noen av mekanismene bak, sier førsteforfatter Marco Vindas til NRK.

Vindas er tilknyttet universitetet i Göteborg og Uni Research AS i Bergen, og ifølge forskeren ble «Taperfisk» og normal fisk hentet opp, før hjernene deres ble tatt ut og analysert.

– Det vi fant ut var at taperfiskene hadde kronisk forhøyde nivåer av kortisol og serotonin i hjernen.Hos oss mennesker ville denne profilen minne om det man finner hos deprimerte mennesker, sier Ida Beitnes Johansen ved Institutt for Biovitenskap ved Universitetet i Oslo, som er medforfatter av studien.

Kan være genetisk og evolusjonær

Årsaken til at inntil hver fjerde laks blir klassifisert som tapere, er noe som krever videre forskning i . Det er likevel nærliggende å tro at forholdene i anlegget spiller inn fordi fisken utsettes for mange unaturlige stressfaktorer i et oppdrettsanlegg.

– Fisken må håndteres, vaksineres og transporteres fra ferskvann til saltvann. Alt dette skjer innenfor et tidsrom på et par måneder. Stresset kan trigge oppførselen hos noen av dem, sier Johansen.

Forskeren tror adferden kan ha en evolusjonær forklaring.

– Det blir vår egen spekulasjon, men man kan tenke seg at det i naturen kan være lurt å innta denne adferden for en periode hvis individet utsettes for mye stress eller hvis det er mange predatorer rundt, sier Johansen.

Mer om forsøket og funnene kan du lese i  Nor-Fishing utgaven av magasinet "Norsk Fiskeoppdrett".