Faglig leder i SalMar Farming AS, Anders Vastenhouw Strøm (t.v.), vil sørge for beste opplæring i faget for akvakulturlærling, Hans-Olav Kammen. Foto: SalMar Farming AS.

Traff blink med å velge oppdrettsnæringen

Hans-Olav Kammen (18) blir en ny akvakulturlærling hos SalMar, og han gleder seg til å få bruke kunnskap fra skolebenken i praksis. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

18-åringen starter i sin første akvakultur-jobb fra 1. august på avdeling Flatanger, andre år blir han plassert på SalMar sin avdeling Årnes.

Kammen forteller til Kyst.no at jobben hans blir å gi laksen en trygg og god vekstperiode i sjøen uten å la den påvirke miljøet rundt eller at går utover laksens kvalitet.

Hvorfor falt valget på dette selskapet?

- Jeg valgte å søke som lærling hos SalMar Årnes da dette var en bedrift jeg har fått et meget godt inntrykk av fra tidligere skolepraksis i selskapet. Jeg opplevde ikke bare et godt miljø, men også likte arbeidere som var gode til å formidle arbeidsoppdragene til én med mye mindre erfaring enn dem selv. 

Han legger til at det var spesielt kjekt å kunne fordele lærlingeplassen mellom to forskjellige avdelinger.

Hans-Olav Kammen blir en ny lærling hos SalMar. Foto: SalMar Farming AS.

Veksler mellom oppdrett og skoghogst

Kammen sier videre til Kyst.no at han valgte fagfordypning i 10. klasse på Val Vgs, og han har ellers hatt mye variert praktisk erfaring fra forskjellige oppdrett i Trønderlag, samt utenlandspraksis i Irland.

- Men dette vil bli min første jobb som ansatt i laksenæringen, sier 18-åringen.

Før 10. klasse hadde han lite kunnskap om akvakulturnæringen, men valget var likevel ganske enkelt ifølge Kammen.

- Jeg ønsket meg en jobb der jeg kunne være ute på sjøen og ha mulighet til å være fysisk aktiv, siden jeg ikke er så glad i å sitte stille. Det andre kriteriet var at jeg ville jobbe turnus, slik at jeg har mulighet for å ta over familiens hogstbedrift når jeg har fridager.

Er du fornøyd med valget ditt?

- Da jeg begynte på Val Vgs og fikk lære om hva laksenæringen var, kan jeg trygt si at jeg traff blink. Interessen for å lære mer om denne næringen ble stor, sier han engasjert.