Laks som hopper i merd. Illustrasjonsfoto.

Tre nye norske oppdrettere får GSI-godkjenning

Global Salmon Initiative (GSI) styrker sin globale tilstedeværelse med godkjenning av fire nye medlemmer. Disse er chilenske Australis Seafoods og de tre norske oppdrettselskapene Bjørøya, Midt-Norsk Havbruk AS og Nova Sea AS.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I en pressemelding skriver Global Salmon Initiative (GSI) at de er glad for å kunngjøre godkjenningen av fire nye medlemmer, Australis Seafoods S.A., Bjørøya, Midt-Norsk Havbruk AS og Nova Sea AS, som bringer GSI-medlemskapet opp til 16 laksebedrifter og åtte assosierte medlemmer.

Per Grieg Jr. er styreleder i Grieg Seafood og er med i GSI som medformann. Foto: Therese Soltveit.

- Vi er glade for å ønske velkommen fire nye medlemmer til GSI, sier Gerardo Balbontin, GSI Co-Chair og administrerende direktør i Blumar Seafoods.

- Det er et tegn på at det vi gjør er det rette, har en innflytelse, og at andre ønsker å være en del av det, legger han til.

- GSI er en ledergruppe for bedrifter som deler sin visjon og ambisjon, og vi er villige til å jobbe sammen når det gjelder å gjøre miljøforbedringer, sier Per Grieg, GSIs medformann og styreleder for Grieg Seafoods.

- Det er svært godt å se flere selskaper, både norske og chilenske, som ønsker å bli med i sirkelen og forplikte seg til å jobbe mot GSI-målene, påpeker han.

Ved å bli med i GSI har hver av de nye medlemmene Australis Seafoods S.A., Bjørøya, Midt-Norsk Havbruk AS og Nova Sea AS forpliktet seg til å følge GSIs tre hovedprinsipper for bærekraft, åpenhet og samarbeid. I tillegg har de forpliktet seg til å jobbe mot GSI-medlemmenes felles mål, herunder å bidra til den årlige GSI bærekraftsrapporten og arbeide for sertifisering av akvakulturstyre (ASC).

Tore Holand. Foto: privat/Facebook.

Midt Norsk tar steget 

- Vi har lenge fulgt GSIs arbeid, men som et mindre norsk eneste selskap var vi usikre på om det var den rette modellen for oss, sier Tore Holand, administrerende direktør i Midt-Norsk Havbruk AS.

- Men etter å ha snakket med de andre norske medlemmene, og se hva de jobber med og hva de skal oppnå, så vi umiddelbart hvordan GSI-oppdraget ikke bare var i tråd med oss, men også hvordan vi kunne være en del av en mye ved å jobbe sammen Større bevegelse og se mye større fremgang over en kortere tid, påpeker han.

Dr. Piers Hart, verdensleder for akvakultur ved WWF sier dette er veldig oppmuntrende nyheter.

Dr. Piers Hart er WWF sin Globale leder for akvakultur. Foto: LinkedIn/privat.

- Bedrifter som er med i GSI forplikter seg til å bli 100% ASC-sertifisert. Dette innebærer en forpliktelse til å bedre utøve ledelsen av folks arbeidsforhold, biologisk mangfold og artenes beskyttelse, vannkvalitet og fiskes helse, sier . "Det er viktig at GSI fortsetter å jobbe på samme måte Tempo og engasjement når medlemskapet øker. Vi oppfordrer alle bedrifter til å gjøre ambisiøse forpliktelser og bli med i GSI. WWF vil følge utviklingen i GSI nøye, uttaler Hart.

Om GSI: 

  • Global Salmon Initiative (GSI) er et ledelsesinitiativ etablert i 2013 av globale oppdrette lakseprodusenter med fokus på å gjøre betydelige fremskritt på bærekraft i industrien.
  • I dag består GSI av 16 selskaper, som representerer om lag 50  % av den globale lakseproduksjonsindustrien.
  • GSI medlemsbedrifter er: Australis Seafoods S.A .; Bakkafrost; Blumar; Bjørøya, Cermaq; Compañía Pesquera Camanchaca; Empresas AquaChile; Grieg Seafood ASA; Huon Akvakultur; Los Fiordos; Marine Harvest; Midt-Norsk Havbruk AS; Multiexport Foods S.A .; New Zealand King Salmon; Nova Sea AS og Ventisqueros. GSI-selskapene har en tilstedeværelse i Australia, Canada, Chile, Færøyene, Irland, New Zealand, Norge og Storbritannia, og bidrar betydelig til økonomiene i disse respektive landene.
  • I tillegg har GSI en rekke tilknyttede medlemmer i både farmasøytisk og fôrindustrien, inkludert Benchmark Holdings plc; BioMar; Cargill; Elanco; Merck, Sharpe og Dohme (MSD) Dyresundhet; PHARMAQ; Salmofood; og Skretting.