Gå til innhold
Annonse

Utvider åpningstiden på Bjørnfjell etter press fra sjømatnæringen

Etter samtaler med sjømatnæringen vil Tolletaten utvide åpningstiden ved Bjørnfjell Tollsted fram til klokka to om natta på hverdager i «rødfiskperioden» i tida fra 1.september til 31. desember, melder Tolletaten. Foto: Tolletaten.
Etter samtaler med sjømatnæringen vil Tolletaten utvide åpningstiden ved Bjørnfjell Tollsted fram til klokka to om natta på hverdager i «rødfiskperioden» i tida fra 1.september til 31. desember, melder Tolletaten. Foto: Tolletaten.

Tolletaten utvider åpningstiden ved tollstasjonen på Bjørnfjell i Nordland. – Vi ønsker å imøtekomme ønsket fra sjømatnæringa og bidra til bedre konkurransevilkår for sjømateksportørene, sier tolldirektør Øystein Børmer.

Annonse

- Tolletaten utvikler også digitale løsninger som vil forenkle framtidens grensepassereringer. Blant annet er vi gang med ekpressfortolling ved Ørje tollsted i Østfold og i høst rigger vi en testversjon i Tollregion Midt-Norge, sier tolldirektøren i en pressemeling.

Åpningstidene ved Bjørnfjell tollsted ble i 2013 utvidet fra klokka 23.00 til 02.00 på hverdager i tidsrommet januar til april. Dette er perioden for eksport av hvitfisk/skrei fra Lofoten.

- Etter samtaler med sjømatnæringen vil vi nå også utvide åpningstiden fram til klokka to om natta på hverdager i «rødfiskperioden» i tida fra 1.september til 31. desember. Den nye åpningstiden er på plass høsten 2019. Det er mulig at ordningen med utvidet åpningstid i de to fangstperiodene blir permanent, men Tolletaten ønsker først å evaluere ordningen, sier Åse Berge i meldingen.

I tidsrommet mai til og med august er åpningstiden ved tollstasjonen på Bjørnfjell fra klokka 08.00 til 23.00 på hverdager.

Åpningstiden i helgene er uforandret og er hele året lørdager 08.00 til 18.00 og søndager 13.00 til 23.00.

Sjømateksportørene har blant annet klaget over at fisk som er slaktet på ettermiddagsskiftet i for eksempel Steigen eller Stokmarknes ikke når fram til Bjørnfjell tollsted ved Europaveg 10 før tollstasjonen stenger klokka 23.00. Dette fører til lavere verdi på fisken som blir eksportert.

Imøtekommer ønsket fra sjømatnæringa

-Ved å utvide åpningstiden i de to fangstperiodene imøtekommer Tolletaten ønsket fra sjømatnæringen, og bidrar til at fisken raskere når de internasjonale markedene, påpeker regiondirektøren.

-Tolletaten jobber med å utvikle alternative digitale løsninger i prosjektet «Digital grensestasjon» med tjenester som er tilgjengelige for våre brukere utenfor ordinær åpningstid, samt på ubemannede grenseoverganger (24 timer i døgnet, 365 dager i året). Vi er i ferd med å rigge dette prosjektet med sikte på en felttestversjon i løpet av høsten 2019, og det jobbes med avtaler med to sjømatprodusenter til testen. Siktemålet er nå å teste en løsning med digital lås, for å se om elektronikken fungerer i vær og vind på Bjørnfjell, uttaler regiondirektør Åse Berge i Tollregion Midt-Norge.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse