illustrasjonsfoto av politiet.

Utvidet siktelse mot samfunnstopp i Troms

En samfunnstopp siktet for sedelighet i Troms, har fått utvidet siktelse og Politiet har bedt om forlenget varetekstfengsling med fire uker.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det bekrefter mannens forsvarer Ulf E. Hansen overfor Nordlys. Den siktede satt i et 12 timer langt avhør onsdag, og Hansen forteller til Nordlys at han foreløpig ikke vet bakgrunnen for at siktelsen er utvidet.

Samfunnstoppen er navngitt av andre kilder til å være en tidligere sentral person innen fiskeri- og havbruk, og har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet onsdag i forrige uke.

Dagen etter pågripelsen besluttet Nord-Troms tingrett å varetektsfengsle ham i én uke med brev- og besøkskontroll, selv om Politiet ønsket å holde ham fengslet i to uker. Politiet skal nå ha begjært forlenget fengsling i fire uker, på grunn av fare for bevisforspillels og grunnet utvidet siktelse mot mannen.

Flere har meldt seg

Ifølge NRK ble Politiet kjent med saken etter at en mann i 20-årene, før jul, varslet en annen etat om det han mente seg utsatt for. Denne etaten varslet igjen Politiet. Tidlig om morgenen, onsdag, i forrige uke ble samfunnstoppen fra Troms pågrepet. Da hadde politiet vært kjent med saken i noen få uker.

Ifølge NRK ble også samfunnstoppen anmeldt i januar 2016 av en annen mann i 30-årene. Saken ble henlagt fordi det var vanskelig å kunne avdekke om mannen hadde utnyttet sin stilling for å få seksuell omgang.

Tromsmannen er siktet for overtredelse av både ny og gammel straffelov:

  • Gammel straffelov, paragraf 224, første ledd, bokstav A: «Den som ved vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd utnytter en person til prostitusjon eller andre seksuelle formål, eller som forleder en person til å la seg bruke til slike formål, straffes for menneskehandel med fengsel inntil 5 år.»
  • Ny straffelov, som trådte i kraft 1. oktober 2015, paragraf 295, bokstav A: «Med fengsel inntil 6 år straffes den som skaffer seg eller en annen seksuell omgang, eller får noen til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold.»