Fredd Wilsgård, daglig leder i Wilsgård Fiskeoppdrett. Foto: LinkedIn.

Utvikler lekterbasert smoltproduksjon for norske fjorder

Wilsgård Fiskeoppdrett vil utvikle konseptet Offshore Tank Fleet. Konstruksjonen vil inneholde alt fra yngel til storsmoltproduksjon ombord på en flåte av lektere, plassert i norske fjorder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fredd Wilsgård forteller til kyst.no at de startet prosessen med å etablere et utviklingskonsept våren 2016. Bakgrunn for idéen bygger på et ønske om en ny driftsmodell for å redusere påvirkning fra lakselus og rømming, og samtidig føre en effektiv arealutnyttelse.

- Vi viste at vi hadde noe å bidra med i utviklingen av næringen, sier Wilsgård.

Selskapet har søkt om elleve utviklingskonsesjoner, med en samlet MTB på 8580 tonn for konseptet Wilsgård Offshore Tank Fleet (OTF).

Les også: Se hva som peker seg ut som fremtidens havbruksteknologi

Bygges etter modulprinsipp

Illustrasjon av en Wilsgård OTF. Kilde: Wilsgård Fiskeoppdrett.

Wilsgård OTF er en flytende lekter, bygget etter maritime kravspekk som en båt. En slik enhet bygges etter modulprinsipp og kan tilpasses flere forskjellige kapasiteter. Konstruksjonen vil ikke ha eget fremdriftssystem, og forankringssystemet er utviklet av Norsk Offshoreindustri, både med forankring og vinsjesystemer tilpasset spesifikt for enheten.

- Innenfor skipsteknologi blir derfor den riktige beskrivelsen en lekter, sier Wilsgård.

Fribord for konstruksjonen er tre meter, og enheten skal ha kontinuerlig bemanning, som gir et behov for 14-16 medarbeidere. Den omsøkte biomassen vil gå deler av produksjonstiden gjennom OTF, og så over i tradisjonelle merder.

Baserer seg på fjordutvikling

En OTF lekter er prosjektert for en signifikant bølgehøyde (Hs) på 5,0 meter. Det er mulig å plassere lekteren i områder som i dag er for vær-eksponerte til tradisjonelle merder, men Wilsgård forteller at de ser det naturlig å søke utvikling i fjordene, ettersom det ikke er utslipp fra anlegget.

- I prosessen har havområder med bølgehøyder på både ti og 15 meter blitt vurdert. Vi har, gjennom våre ingeniører med kompetanse og bakgrunn i offshore og skipsbygging, allikevel blitt frarådet en slik tilnærming, forteller han.

Wilsgård begrunner dette med både mer ekstreme forankringsbehov, og de voldsomme forskjellene på konstruksjoner som skal opererer i åpne farvann. Her inkluderes også forholdet til fiskevelferd med signifikante bølgehøyder på ti til femten meter, når man også tar høyde for 100-års bølger.

- Vi har en grunnleggende tro på at arealutnyttelsen må skje uten at det går på bekostning av de viktige fiskeriene Norges kyst er så avhengig av. Derfor velger vi fjordområdene og effektivisering av disse arealene, sier han.  

Alt fra yngel til stormsolt

Ombord skal det produseres alt fra yngel til storsmolt i et flytende RAS-anlegg. Dette skal være 100 % lukket gjennom alle produksjonsfaser, fra ferskvann til sjø.

Vannet som tas inn i OTF blir renset før det blir produksjonsvann. Fiskeavføring og fôrrester vil også samles opp, og blir således til en ressurs. Vannet som skal skiftes ut blir også renset og sterilisert før det forlater lekteren. Wilsgård forteller at flere enheter godt kan plasseres sammen på en lokalitet.

- Behandling av alle inntak og alle utslipp gjør at man ikke vil kunne påvirke hverandre. Man kan se for seg at en i dag avleggs lokalitet med manglende dybde/resipient, i fremtiden kan produsere matfisk i OTF-anlegg for flere titalls konsesjoner, uten at dette gir økt risiko mht fiskehelse, fiskevelferd eller ytre miljø.

- Ikke urolig for konkurransen

Wilsgård Fiskeoppdrett er ikke det første selskapet som søker om et konsept med flytende RAS-teknologi. Blant annet har det nederlandske selskapet Albatross Technology søkt om å få utvikle RAS-anlegg på en fabrikklekter i Saudafjorden, Qed om lukket RAS-anlegg i sjøen, og Infotronic utvikler lukket anlegg for postsmolt på en oppjekkbar plattform.

Dette uroer ikke Wilsgård.

- Dersom disse konseptene representerer noe i nærhetene av de kvalitetene, de mulighetene og de resultatene vår enhet skal gi næringen, går vi alle en lys fremtid i møte, sier han.

Og selv om selskapet i dag er nummer 51 i søkerrekken, forteller Wilsgård at de forholder seg til at Fiskeridirektoratet vil gjøre en grundig og god behandling av alle søknadene og  trenger tid på arbeidet. Han legger til at de så langt ikke har sett på muligheten for å gå internasjonalt ut med konseptet, slik som flere andre aktører har gjort.

- Vi bygger samfunn lokalt, og selger våre produkter globalt. Primært har vi etablert samarbeidspartnere som gjør at vi også  har som mål å bygge OTF i Norge.

- Wilsgård OTF har et potensiale i havbruk langt ut over Norges grenser, uten at vi i dag har noen konkrete planer for internasjonal lansering, sier han.

Avslutningsvis forteller han at de gjennom konseptet ønsker å løfte oppdrettsproduksjonen til et helt nytt nivå.

- Vi driver i løpet av 2018 grønn drift på de fleste av våre lokaliteter. En  OTF vil bidra til at vi kan drive både grønn produksjon og blå produksjon uten utslipp. Det er et ambisiøst, fremtids og miljøriktig mål for oss som aktør i norsk havbruksnæring, sier Wilsgård.