Gå til innhold
Annonse
Analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets. Foto: Gustav-Erik Blaalid.
Analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets. Foto: Gustav-Erik Blaalid.

Sparebank1 Markets analytiker sier at de var forberedt på et stort prisfall på laks i sommer, og påpeker han tror prisen vil bli enda svakere.

Annonse

Lakseprisen til oppdretter gikk opp med omlag 1 krone i forrige uke (uke 27) og endte på 55,27 kr/kg, etter flere uker med nedgang i pris. 

Sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets, sier til Kyst.no at økningen som kom nå i pris, etter flere uker med stor prisnedgang, er en naturlig variasjon og er et resultat av tilbud og etterspørsel. 

- Vi har vært forbered på et stort prisfall til sommeren, på grunn av mer volum tilgjengelig. Dårlig tilvekst i mars og april var hovedårsaken til de sterke prisene denne våren, opplyser han.

 - Hva tror du vil skje fremover de neste ukene og månedene med tanke på pris?

- Vi forventer videre fall i pris utover høsten, selvsagt noe avhengig av hvordan slakteprofilen blir i år. Norge eksporterer ca. 23-24kt (WFE) i uken for øyeblikket. Dette er mye for å være juli, men er fortsatt en god del under det vi forventer fra august og utover, sier analytikeren til Kyst.no. 

Tror på svakere priser

Tønseth sier Sparebank1 markets tror markedet har glemt at det er mye biomasse i 2017 vår-generasjonen, og påpeker at man skal ikke ha så mye vekst i volum før prisene blir presset ned til noe mer «normale» nivåer.

- Tilveksten i sjøen er også såpass sterk nå at selv med høy eksport, så tas fremtidig vekst ikke noe særlig ned, opplyser.

Han spår et tøft tredjekvartal og svakere priser enn det man så i tilsvarende periode i fjor.

- Samtidig så er det lys i enden av tunellen mot fjerde kvartal og inn i 2019, for da vet vi at etterspørselen øker kraftig med laksepris på 50-tallet, forklarer han.

- Vi forventer videre fall i pris utover høsten, selvsagt noe avhengig av hvordan slakteprofilen blir i år.

Tore Tønseth, sjømatanalytiker i Sparebank1 Markets.

Har du en sak du
vil tipse oss om?

Annonse