ARBEID: Oppdretterne i Namdalen ser samkjørt vaksine mot PD som et grep for å sikre at slaktefisken, her fra fabrikken til SinkabergHansen, beholdes i regionen. Det vil være helt avgjørende for lokal sysselsetting og verdiskaping. Foto: Tom Lysø.

Vil ha ny PD-forvaltning tilpasset virkeligheten

- Vi mener klart at dette forvaltningsregimet ikke kan fortsette, sier Svein-Gustav Sinkaberg daglig leder i Sinkaberg Hansen. Han understreker at dersom Mattilsynet forlanger utslakt av fisken selskapet har fått påvist PD på, vil dette få svært store konsekvenser som kan sette over 100 arbeidsplasser i fare.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sinkaberg Hansen fikk i forrige uke påvist PD på lokaliteten Tosen i Bindal Kommune. Sykdommen ble også påvist på lokaliteten Lismåøy i Brønnøy kommune og Mattilsynet har varslet om vedtak innen kort tid.

- I den forbindelse er det også noe dialog mellom partene. Selskapet har snarlig frist til å komme med skriftlig tilbakemelding. Slik vi forstår Mattilsynet vil det rimelig raskt komme vedtak som omfatter fisk på to lokaliteter, bekrefter Svein-Gustav Sinkaberg til kyst.no.

- Godt skjermet

Svein-Gustav Sinkaberg. Foto: Sinkaberg Hansen.

Han viser til at Tosenfjorden ligger godt skjermet i forhold til den rådende kyststrømmen, og i tillegg nord for observasjonssonen for PD som starter ved Buholmråsa på grensa mellom Sør- og Nord-Trøndelag

- Vi står fortsatt på at denne påvisningen av PD er svært overraskende, i og med at det handler om et geografisk isolert anlegg, sier han.

-I praksis viser det at smitten kan dukke opp hvor som helst, også nord for «filtersonen». Med dagens forvaltning av PD som stiller få restriksjoner og krav til driften i Sør-Trøndelag, så er et betydelig smittepress nordover langs kystlinja uunngåelig, legger han til.

I det bildet mener han dette er en høyst alvorlig situasjon, og er fortvilet over at fire lokale selskap i praksis må bære den fulle driftsmessige og økonomiske risikoen på vegne av hele næringen.

Ønsker ny PD-forvaltning

- Vi mener klart at dette forvaltningsregimet ikke kan fortsette, ettersom avgjørelsene hos Mattilsynet Region Nord her får svært store konsekvenser for en aktør med slakteri og videreforedling lengst nord i Midt-Norge. De faktiske følgene for virksomheter og arbeidsplasser, og dermed betydningen for samfunnet, er aspekter som nå må ivaretas. Vi trenger en revidert PD-forvaltning som er tilpasset virkeligheten, mener han.

Et eventuelt pålegg om utslakt vil ha store konsekvenser for bedriften, ifølge den daglige lederen.

- Fisken det er tale om skal etter planen være arbeid for godt over 100 ansatte i store deler av 2017. I første rekke ved fabrikk og i videreforedling. Men også sjøanlegg i Nord-Trøndelag og Nordland vil merke konkrete følger, sier han til kyst.no.

- Videre vil en rekke samarbeidende foretak og underleverandører helt klart kjenne effekten hvis om lag 2,5 millioner slaktemoden laks faller bort, påpeker han.

Mattilsynet sier til kyst.no at dette er en prioritert sak for dem og at de vil komme med vedtak på hva som skal gjøres med fisken i løpet av få dager.