Gregor Cushnie og Ronnie Hawkins ved Marine Harvests lokalitet Torridon, som nylig har blitt fylt med 73 000 rognkjeks. Foto: Rob Fletcher.

Vil ha rensefisk på alle lokaliteter innen et år

Marine Harvest Skottland har planer om å ha rensefisk på alle sine lokaliteter innen et år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ronnie Hawkins, Marine Harvests rensefisk-koordinator i Skottland, uttalte til kyst.no sitt søsternettsted Fish Farming Expert (FFE), at de vil plassere rensefisk på alle deres lokaliteter innen andre kvartal av 2017.

Hawkins er opptatt av å holde prosjektet i gang, og selv om tiltaket har hatt problemer i enkelte områder, har han også oppnådd noen imponerende resultater.

- Behovet for kjemiske behandlinger har nesten blitt fullstendig utryddet. Resultatene viser en lav tetthet av leppefisk, så lav som fire prosent i noen tilfeller. Dette har vist seg å være tilstrekkelig til å holde lusenivåene i sjakk, forklarer rensefisk-sjefen.

Rognkjeksens overlevelse er vesentlig forbedret takket være nye vaksiner og vaksinasjonsregimer. Her er rognkjeksen fanget på kamera. Foto: Rob Fletcher.

- I Loch Leven, for eksempel, har vi ikke hatt behov for å behandle siden 2011.

Som et resultat av dette, vil selskapet produsere 2,5 millioner leppefisk, splittet 50/50 mellom leppefisk og rognkjeks.

Han sier videre at de to artene fungerer best i forskjellige årstider, det gjør at selskapet kan variere mellom de to.

Læringskurve

Til tross for hans forpliktelse til rensefisk-programmet, innrømmer Hawkins at de på noen områder, har kjempet for å holde gode lusenivåer.

- Økt kunnskap om tetthet og fiskevelferd, vil gjøre rensefisk-bruken mer effektivt på tvers av Skottland. Det er en stor investering, men jeg tror du sparer inn på lengre sikt, der du ikke slipper utgifter på kjemiske behandlinger,  legger han til.

Vil du lese mer om rensefisk-utviklingen i Skottland, kommer det en større reportasje i Fish Farming Expert magasin nummer 3.