Blom Fiskeoppdrett gjør det meste av kartlegging av kabeltrasee med egen ROV når de skal elektrifisere et oppdrettsanleg. Foto Atle Dåvøy

- Kraftselskapene må på banen

Elektrifisering av oppdrettsanlegene kan bli en kostbar affære dersom de enkelte oppdrettsselskapene må ta hele regningen. – Kraftselskapene må på banen, sier Atle Dåvøy i Blom Fiskeoppdrett til Kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Laks på landstrøm

Et prosjekt i samarbeid mellom ABB og Bellona.

Elektrifisering i sjøvannsfasen kan kutte CO2 utslipp fra oppdrettsnæringen med 360 000 tonn årlig.

Det tilsvarer utslipp fra 180 000 bilder.

Blom Fiskeoppdrett AS har utmerket seg som en foregangsbedrift i det grønne skiftet. Nå etterlyser Atle Dåvøy en mer aktiv rolle fra kraftleverandørene sin side.

- Spørsmålet om anleggskostnader kan for mange bli det avgjørende for om en oppdrettsbedrift tar overgangen fra oljeenergi til fornybar energi, sier Dåvøy. Oppdrettsnæringen må utfordre de største og ledende kraftselskapene om å bli med på laget. Han referer til BKK som er en av de store aktørene i Norge, og på Vestlandet spesielt.

- Kraftselskapene må være med på å bygge infrastrukturen slik at oppdrettsnæringen kan bli elektrisk, sier Atle Dåvøy. Foto: Gustav Erik Blaalid

Gavner alle

- De største kostnadene forbundet med elektrifisering er anleggskostnader på landsiden, forklarer Atle Dåvøy. Da er det snakk om høyspentlinje fra et forsynsingspunkt og frem til en trafokiosk i nærheten av der strømkabel fra land og ut til oppdrettsanlegg skal gå. En slik utbygging vil etter hans mening gavne langt flere enn bare oppdrettsanlegget.

- Det er åpenbart at et kraftselskap vil ha flere potensielle brukere ved å bygge ut nettet. Dette er utbygging av viktig infrastruktur som kan bidra til at flere får nytte av energien, sier han og utdyper at det kan være bedrifter, private eiendommer, landbruk eller andre brukere.

Nok strøm

Dåvøy er imidlertid klar på at oppdrettsselskapene selvsagt må bære alle kostnader når kabel legges fra trafostasjon på land, ut til anlegget og fordelingen på selve anlegget. 

- Dette er heller ikke en ubetydelig kostnad, men en investering som bidrar kraftig til det grønne skiftet, sier Atle Dåvøy. Bellona har gjort beregninger som viser at for hvert tonn CO2 som slippes ut fra oppdrettsnæringen, kommer 57% fra fôrflåter, 33% fra arbeidsbåtene, og 10% fra annen båtbruk, som lokalitetsbåt, fôrbåt, og andre. Her ligger det med andre ord store muligheter for kutt i utslippene av klimagasser.