Utviklingskonseptet "OceanGlobe". Illustrasjon: Blom Fiskeoppdrett.

Vil ta årevis å behandle søknader om utvilklingstillatelser

Fiskeridirektoratet kan enda ikke anslå hvor mange år de vil bruke på å behandle alle søknadene om utviklingstillatelser, men slår fast at det er en betydelig mengde arbeid. Nå skal de se nærmere på interne ressurser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Anne B. Osland, sjef ved tildelingsseksjonen ved Kyst- og Havbruksavdelingen i Fiskeridirektoratet, er klar på søkestormen før fristen for utviklingstillatelser gir dem arbeid i lang tid.

- Endelig opptelling viser at søknadstallet doblet seg fra i sommer. Det er klart at de 104 søknadene vi har registrert frem til søknadsfristen representerer en betydelig mengde arbeid, sett i lys av at Fiskeridirektoratet så langt har behandlet 34 søknader, sier hun til kyst.no

- Det blir en naturlig del av fortsettelsen at vi nå skal se på ressurstilgang, samtidig som vi hele tiden har søknader til behandling, legger hun til.

1000 innsynsbegjæringer

Hvor mange år de ser for seg at det vil ta å behandle alle søknadene, blir altså et ressursspørsmål.

- Vi nå skal diskutere dette sett i lys av den store søkermengden. Derfor er det vanskelig å være konkret på nåværende tidspunkt. Vi har kontinuerlig hatt 10 til 15 søknader til behandling, samtidig som vi har håndtert over 1000 innsynsbegjæringer og klager på alle avslag unntatt ett.

Hun sier de er oppmerksom på at enkelte søkere mener behandlingstiden deres er lang.

- Men da er det viktig å peke på at dette er komplekse søknader av stort omfang som trenger bred faglig vurdering og en god prosess. Nå man da i tillegg håndterer et høyt antall innsynssaker, og klager på alle vedtak, så har vi forståelse for at behandlingstiden kan oppleves lang for de som venter på svar.

- Ettertraktet ordning

Osland viser til at ordningen har vært veldig ettertraktet.

- Aktørene i næringen vet at det er nødvendig med nye teknologiske løsninger for videre vekst, og at tillatelsene vil innebære en vesentlig risikoavlastning ved at de kan konverteres til ordinære tillatelser ved oppfyllelse av mål-kriteriene.

Hun legger til at tilfanget de tre siste dagene før søknadsfristen, med 34 søknader er unikt sammenlignet med tidligere.

Seinest onsdag kom ferskeste vedtak fra direktoratet. Det var et avslag til Blom Fiskeoppdrett for deres slamkonsept kalt Biometis. Mer om dette kan du lese her.