Gå til innhold

Ville bli sivilingeniør, nå jobber han for oppdrettsnæringen

Piotr C. Wingaard gleder seg til å bidra til veksten i Biomega Group. Foto: YoungFish.
Piotr C. Wingaard gleder seg til å bidra til veksten i Biomega Group. Foto: YoungFish.

Piotr C. Wingaard (33) har jobbet som innkjøpsdirektør i Biomega Group i halvannet år, nå blir han sjef for vekst og forretningsutvikling av selskapet. - Det var en plan at jeg skulle gå denne veien, forteller Wingaard til Kyst.no.

Wingaard startet i den nye stillingen i april i år, og sier at han gleder seg til å være med på den enorme veksten som han mener vil komme for selskapet framover.

- Vi er i en spennende fase hvor vi realiserer flere vekstmuligheter og inngår strategiske partnerskap i bransjen. Etterhvert kommer det veldig spennende nyheter fra selskapet og jeg gleder meg til veien videre, sier han engasjert.

Vil lage mer mat

Biomega Group er et biotech selskap som er eid av det amerikanske private equity selskapet Amerra Capital. Selskapet har en patentert teknologi som bioraffinerer konvensjonelle lakseprodukter til peptider, olje og mel som videre brukes i akvakulturnæringen, dyrefôr og menneskemat.

Biomega har en teknologi som gjør om ikke-konvensjonelle lakseprodukter som for eksempel hode, rygg og innmat og bioraffinerer dem til peptider,  olje og mel som brukes i blant annet akvakulturnæringen. Foto: Biomega Group.
Biomega har en teknologi som gjør om ikke-konvensjonelle lakseprodukter som for eksempel hode, rygg og innmat og bioraffinerer dem til peptider, olje og mel som brukes i blant annet akvakulturnæringen. Foto: Biomega Group.

Wingaard synes det er spesielt spennende med Biomegas teknologi der råstoff som tradisjonelt ikke er tilegnet til menneskelig konsum blir til menneskemat. Ifølge Wingaard er ambisjonen til selskapet og eierne enkel - å lage mer mat til folket.

Samtidig påpeker han at de største utfordringene også er knyttet til bærekraft og råstoff.

- Vi ser fortsatt at det er stor forskjell i hvordan råstoffet blir ivaretatt. Heldigvis ser vi også en stor forbedring i fokuset på bærekraft, og at alt råstoffet må utnyttes på best mulig vis. Bærekraft er ikke lenger bare et moteord, men overføres til faktisk handling. Dette går heldigvis hånd i hånd med Biomega sin strategi.

Fra sivilingenør til laksebransjen

Forretningsutvikleren er overhodet ikke ny i sjømatindustrien. Han er egentlig utdannet sivilingeniør innenfor energi, økonomi og fornybar teknologi, men valgte heller å følge sin mors spor. Selv sier han til Kyst.no at han er “familiært skadet”, og forklarer at hans mor jobbet i laksenæringen siden 1994.

- Hun var blant de første som solgte laks til Polen, sier han stolt.

Wingaard flyttet til Bergen sammen med moren da han var seks år gammel. Moren skrev doktorgrad i matematikk på NHH, men snakker både norsk, polsk og russisk, noe som kom til nytte da hun begynte å jobbe innenfor sjømatindustrien. Wingaard snakker også flytende polsk og dette gjorde at han begynte så smått å jobbe for moren og Norwell, lakseeksportøren i Florø, mens han studerte i London.

Hektet på laks

I tillegg til erfaringen fra laksetrading i studietiden, har Wingaard også jobbet i laksebørsen FishPool i syv år. Han mener at nettopp denne jobben ga ham inngang til bransjen.

- Etter studiene var planen å jobbe i Statoil. Men da jeg solgte min første laksetrailer i 2009, forstod jeg at det ikke var noe vei tilbake, jeg ble hektet på laks, sier han engasjert.

Wingaard forteller til Kyst.no at han fikk jobbtilbud fra FishPool i 2010, og tenkte at det var en fantastisk gøy bransje som han ville lære enda mer om.

- Fish Pool er børsen for laks, og et knutepunkt for ekstremt mye kompetanse og informasjon. Der ble jeg eksponert for hele verdikjeden fra oppdrett til foredling og i tillegg finans. Det gjorde at jeg ønsket å ta mer utdannelse, spesielt for å øke min forståelse for finans og økonomi, forklarer han.

Utdannelsen fra MBA i Økonomisk styring og ledelse fra NHH og erfaringen fra FishPool kom til nytte i den jobben Wingaard har nå.

Skaper arena for unge i bransjen

Han har vært i næringen i over ti år og har alltid ønsket å bidra til utviklingen av bransjen. Dette gjør han ved å sitte i sentralstyret til YoungFish siden 2016, der han har ansvar for kontakt med eksisterende og potensielle samarbeidspartnere. Han forteller til Kyst.no at YoungFish er et viktig arena som gjorde det mulig for ham å treffe andre unge i sjømatbransjen, og dele erfaringer.

- Dette er utrolig givende, de fleste aktører i sjømatbransjen er svært positiv til YoungFish og setter pris på at vi skaper en arena hvor unge i bransjen kan møtes og utveksle ideer, erfaringer og kompetanse.  

Når Wingaard ikke jobber med laks, driver han med musikk. Han spiller i et band som er oppkalt etter ham, arrangerer konserter, og også utgitt en EP i 2015, “Drukne deg i ord” som man kan finne på Sportify.  

Har du en sak du
vil tipse oss om?