Dr Grimwade på Edinburgh’s verdensledende hav-simulator anlegg FloWave. Foto; Rob Fletcher.

Viste frem verdens mest avanserte hav-simulator

Aquaculture Innovation Centre (SAIC) viste nylig frem verdens mest sofistikerte og avanserte hav-simulator, for en gruppe nøkkelpersoner innen skotsk oppdrettsnæring.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

På Aquaculture Innovation Centre (SAIC) i Edinburgh ble det onsdag i forrige uke arrangert en workshop, der utvikling av bølgekraft-teknologi var tema. De som var tilstede fra skotsk oppdrettsnæring mente slik teknologi kan spille en viktig rolle i utviklingen av havbruksnæringen.

Anlegget FloWave anses å være best i verden innenfor hav-simulering, ifølge Fish Farming Expert (FFE).  Anlegget ble utviklet primært for fornybare systemer innen offshorebransjen.

FloWave-anlegget i Edinburgh kan simulere store og små bølger, samt forskjellige hastigheter. Foto: Rob Fletcher.

Dr Jamie Grimwade er ansvarlig for teknisk salg- og forretningsutvikling på anlegget, og sier at anlegget allerede har blitt brukt i utviklingen av et akvakulturrelatert prosjekt.

- Vår første kunde var selskapet Albatern i 2014. De undersøkte mulighetene for å integrere bølgekraftproduksjon på et oppdrettsanlegg, forteller han.

Albatern-prosjektet ble testet på Marine Harvests lokaliteten Isle of Muck, men det har ennå ikke blitt sett på prøve i kommersiell skala. Anlegget FloWave er ifølge FFE ikke bare det eneste av sitt slag i Skottland, men det er også ansett for å være det beste i verden.

Oppdretterne fikk etter simulator-øvelsene, en omvisning på anlegget som ble åpnet i 2014., til en  prislapp på 12 millioner pund.

- Det er et unikt anlegg, ikke bare kan vi gjennomføre bølge- og strømtester samtidig, men vi kan også kjøre bølger fra alle retninger, eller ulike retninger samtidig, noe som gjør det mye mer representativ for ekte havforhold, forklarer Grimwade.

Les hele saken på Fish Farming Expert.