Oppdrettslaks i ventemerd. Foto: Therese Soltveit.

VKM: Ingen metoder for merking av oppdrettsfisk uten svekket velferd

Det finnes ingen kombinasjoner av metoder for å merke og spore rømt oppdrettsfisk som ikke innebærer risiko for svekket dyrevelferd. Det konkluderer Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) i en ny risikovurdering.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er Mattilsynet som har bedt VKM om å undersøke risikoen for dyrevelferd dersom oppdrettsfisk skal merkes og spores.

Alle metoder innebærer håndtering

– Alle merkemetodene innebærer at fisken må håndteres på en eller annen måte. Håndteringen vil i ulik grad stresse fisken og påføre den smerte. Derfor vil alle merkemetoder påvirke fiskens velferd, sier Stein Mortensen på VKMs nettsider.

Forsker Stein Mortensen. Foto: Havforskningsinstituttet.

Han har vært faglig leder av arbeidsgruppen og er medlem av faggruppen for dyrehelse og dyrevelferd.

Det eksisterer mange metoder for merking, men merkingsmetode og sporingmetode innebærer alle håndtering. Det betyr ifølge Stein Mortensen at det er risiko for svekket velferd.

– For å kunne identifisere rømt fisk og spore dem tilbake til oppdrettsanlegget de kom fra, er det nødvendig å kombinere merkemetode med en sporingsmetode. Vår konklusjon er at det ikke finnes noen kombinasjonsmetoder som ikke gir risiko for svekket dyrevelferd, sier Mortensen.

  • Risikovurderingen er utarbeidet av en arbeidsgruppe med medlemmer fra VKMs faggruppe for dyrehelse og dyrevelferd, eksterne eksperter fra Havforskningsinstituttet og Norsk institutt for naturforskning og VKMs sekretariat.
  • Det er usikkert hvordan de ulike merkemetodene påvirker fiskens velferd. VKM understreker at det alltid vil være større risiko for svekket velferd ved merking.

Les hele rapporten her.