Fra venstre står Silje Forbord fra Sintef, som er prosjektansvarlig for prosjektet Nymat. I midten av bildet er Aleksander Handå også fra Sintef, og til høyre står Christian Skår. Foto: Edvin Andre Skår.

- Kan produsere 500 tonn tare

Austevoll Seaweed forsker på matretter med tare og kan produsere store volumer, men venter på å få opp omsetningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Brødrene Christian og Edvin Andre Skår driver sammen Austevoll Seaweed, der det dyrkes tare til humant konsum og til kosmetiske produkter.

Edvin Andre viser frem tare. Foto: Privat/linkedin.

- På lokalitetene våre i Austevoll, kan vi med enkelhet produsere 100 tonn tare, men vi holder tilbake til vi får mer omsetning av produktet, forklarer produksjonssjef  Edvin Andre Skår til kyst.no.

Selskapet ble stiftet i 2013 og produserer i hovedsak sukker- og butare. Skår sier de er godt i gang med høsting av tare ute i øykommunen, selv om produksjonspotensialet er langt fra hva det kunne vært.

- Vi er allerede i gang med høsting av tare i Austevoll, og vi skal fortsette med det ut april måned.

Ny konsesjon og selskap i Hardanger

Rett før jul i fjor fikk selskapet beskjed om at de fikk godkjent tillatelse for å produsere tare i Hardangerfjorden. Sammen med Hardangerfjord Seaweed Farm som drives av Arne Skeie, skal de til høsten sette ut alger ved lokaliteten Vardanes, rett innenfor Øystese.

- Lokaliteten er stor nok til med letthet å kunne produsere over 500 tonn, men vi har ikke satt ut der enda, på grunn av at vi fikk konsesjonen rett før jul i fjor.

På lokaliteten har de et tarestrekk som er en del av et forskningsprosjektet Macrosea sammen med Sintef.

- Vi satser på et mindre utsett der til høsten, for kommersielt bruk, legger Skår til.

Forsker på tare som mat

Silje Forbord forsker på tare og jobber i Sintef Ocean. Foto: Sintef Ocean.

Selskapet har også inngått et samarbeid med SINTEF mesterkokken som vant Bocuse d’Or konkurransen i 2015.

- Med på laget har vi Ørjan Johannessen som lager matretter med taren, sier Silje Forbord som er leder for NYMAT-prosjektet.

Hun forklarer at de i prosjektet, som er støttet av RFF Vestlandet - tar for seg sukker- og butare som høstes ved ulike tidspunkt, og undersøkes for tekstur og smak.

- I tillegg testes taren ved ulike behandlings- og oppbevaringsmåter, sier forskeren.

I dag er det kanskje seks eller syv norske firmaer som driver med kommersiell taredyrking, men prosessen må automatiseres for å øke lønnsomheten, har hun sagt om prosjektet tidligere.