Debes Christiansen har jobbet i det færøyske Mattilsynet i over 12 år og har fulgt ILA-situasjonen tett de senere årene. Foto: Therese Soltveit.

Tror på liten smittefare

ILA bekreftelsen på Færøyene fører til utslakt av hele lokaliteten til Bakkafrost og en forlenget brakklegging på seks måneder. Det Færøyske Mattilsynet forventer imidlertid ikke den helt store smittefaren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det er på lokaliteten Hvannasund nord på Færøyene at Bakkafrost nå slakter ut hele lokaliteten, som medfører en reduksjon på 2 400 tonn i fremtidig slaktevolum.

Les også: Bakkafrost bekrefter ILA-påvisning

Oppdrett Færøyene. Illustrasjonsfoto: Therese Soltveit.

- Liten smittefare

Debes H. Christiansen, leder for fiskesykdomslaben i det Færøyske Mattilsynet (Heilsufrøðiliga starvsstova) sier situasjonen er alvorlig.

- Selv om vi ikke har observert veldig stor dødelighet forbundet med funnet av sykdomsfremkallende ILA-virus, er situasjonen alvorlig for oppdretteren, opplyser han til kyst.no.

Bakkafrost holder nå på å slakte ut hele anlegget med fisk som har en snittvekt på mellom to til fire kilo. Utslaktingen forventes å være ferdig innen to til tre uker. Da skal også alt fra anlegget brakklegges i seks måneder som følge av regelverket i landet.

- Alt utstyr skal vaskes, desinfiseres og fjernes fra lokaliteten.

Les også: Unngår sykdom med verdens strengeste forskrift

Trolig liten smittefare

Christiansen vurderer likevel smittefaren til andre anlegg som liten.

- Ut fra den den forholdsvis lave dødeligheten og at fisken nå raskt blir slaktet ut, med de mest positive merdene først, forventer jeg ikke den helt store smittefaren til de to naboanleggene.

Han legger til at naboanleggene i andre fjorder, er mer enn fem kilometer fra det aktuelle anlegget.

Påvist i juli

Veterinæren har fulgt viruset nøye siden første påvisning i fjor sommer.

- Vår første påvisning av ILA-viruset var i juli 2016. De etterfølgende fem månedene kunne vi ikke lenger påvise virus på tross av intens overvåking og screening av over 700 prøver.

Det var først i januar de fant viruset igjen, da uten kliniske symptomer.

- Men i mars kunne vi bekrefte at dette var et sykdomsfremkallende virus, opplyser Christiansen.