En firedagers lang storm har skapt trøbbel for Bakkafrost. Her er foto fra Suðuroy. Foto: Bakkafrost.

Bakkafrost mistet en million fisk - noen av dem kan ha rømt

En alvorlig storm rammet Færøyene nylig og varte i fire dager. Dette førte til store skader hos Bakkafrost. Nå er det usikkerhet rundt om noe av fisken kan ha rømt fra medrene i live.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det kommer frem i en børsmelding fra Bakkafrost.

Stormen forårsaket betydelig skade på to av Bakkafrosts lokaliteter på Sørøya (Suðuroy): Hvalba og Frodba.  

- Stormen skadet nøtene i 12 merder på de to lokalitetene. På lokalitet Frodba var det kontinuerlig dønninger over 5 dager, noe som forårsaket betydelig dødelighet av fisk, kommer det frem i børsmeldingen.

Totalt mistet Bakkafrost rundt 1 million fisk med en gjennomsnittsvekt på 2,1 kg.  

Utstyr på lokalitetene og fisken skal være forsikret til kostpris. Bakkafrost har tidligere guidet en forventet slakting for 2020 på 57 000 tonn HOG på Færøyene. Denne hendelsen forventes å redusere slaktingen i 2020 på Færøyene med 5-6 000 tonn HOG.

Kan ha rømt

Selskapets administrerende direktør, Regin Jacobsen, har i ettertid uttalt til den islandske avisen Stundin, at noe av laksen kan ha overlevd.

De siterer Jacobsen på at all fisken i området A15 Frodba ble drept i stormen. Der har de samlet opp rundt 800 000 laks fra merdene.

- I området A23 Hvalba vet vi ikke hvor mange laks som kan ha overlevd. To merder ble ødelagt, og inneholdt 220 000 laks - noen av disse laksene kan ha overlevd, sier han.