Global Sustainability Director Vidar Gundersen i Biomar. Foto: Gustav-Erik Blaalid.

Omega-3 i laksen skal tilbake til normalen

Edinburgh: Biomar lanserte tidligere i år et nytt laksefôr med omega-3 fra mikroalger. Omega-3 nivået i oppdrettslaksen skal tilbake til normalen. Nå får de tungvektere med seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Vidar Gundersen er svært fornøyd med at Biomar nå kan tilby et fôr med høyere omega-3 innhold, og som samtidig er basert på bærekraftige kilder. Gundersen har tittelen Global Sustainability Director, og jobber hver dag med spørsmål knyttet til en mer bærekraftig utvikling i lakseoppdrett.

- Vi har sett et fall i omega-3 innholdet i oppdrettslaksen over tid. Nå skal vi ha nivået tilbake til normalen og det skjer på en bærekraftig måte, sier han til kyst.no, under EAS-konferansen i Edinburgh, Skottland.

Kvarøy Fiskeoppdrett var den første kunden som tok i bruk det nye fôret i Norge. Nylig besluttet også Lerøy at de vil begynne å bruke dette fôret.

Teknisk direktør i Lerøy Seafood Group, Harald Sveier, sier i en kommentar til kyst.no at Biomar har gjort et imponerende stykke arbeid i retning bedre bærekraft i lakseoppdrett.

- Jeg er godt fornøyd med at Lerøy er en "first mover" og tar i  bruk det omega-3 rike fôret i større målestokk. Absolutt et skritt i riktig retning, påpeker han.

Les også: – Omega-3 standard ivaretar både fisk og folk

Bladet fra munnen

- Det er på tide at vi tar bladet fra munnen og innser at vi ikke kan gå lavere i mengde omega-3 i oppdrettslaksen. Det normale er rundt tre gram per 100 gram, mens oppdrettslaksen nå er nede i under to gram per 100 gram, sier Gundersen.

Les også: Hevder historisk lavt innhold av omega 3 i norsk oppdrettslaks

Dette har Biomar allerede gjort noe med. Bruken av omega-3 fra alger, betyr imidlertid ikke at Biomar slutter å bruke omega-3 fra marine kilder, men at de rett og sletter øker mengden omega-3 på en bærekraftig måte, avslutter han.

Les også:  – Oppdrettslaks har over 20 ganger mer langkjedete omega-3 fettsyrer enn kjøtt

Les også: Reagerer på lave omega-3 nivåer