Global Sustainability Director Vidar Gundersen i Biomar. Foto: Gustav-Erik Blaalid.
Global Sustainability Director Vidar Gundersen i Biomar. Foto: Gustav-Erik Blaalid.

Omega-3 i laksen skal tilbake til normalen

Edinburgh: Biomar lanserte tidligere i år et nytt laksefôr med omega-3 fra mikroalger. Omega-3 nivået i oppdrettslaksen skal tilbake til normalen. Nå får de tungvektere med seg.

Publisert

Vidar Gundersen er svært fornøyd med at Biomar nå kan tilby et fôr med høyere omega-3 innhold, og som samtidig er basert på bærekraftige kilder. Gundersen har tittelen Global Sustainability Director, og jobber hver dag med spørsmål knyttet til en mer bærekraftig utvikling i lakseoppdrett.

- Vi har sett et fall i omega-3 innholdet i oppdrettslaksen over tid. Nå skal vi ha nivået tilbake til normalen og det skjer på en bærekraftig måte, sier han til kyst.no, under EAS-konferansen i Edinburgh, Skottland.

Kvarøy Fiskeoppdrett var den første kunden som tok i bruk det nye fôret i Norge. Nylig besluttet også Lerøy at de vil begynne å bruke dette fôret.

Teknisk direktør i Lerøy Seafood Group, Harald Sveier, sier i en kommentar til kyst.no at Biomar har gjort et imponerende stykke arbeid i retning bedre bærekraft i lakseoppdrett.

- Jeg er godt fornøyd med at Lerøy er en "first mover" og tar i  bruk det omega-3 rike fôret i større målestokk. Absolutt et skritt i riktig retning, påpeker han.

Les også: – Omega-3 standard ivaretar både fisk og folk

Bladet fra munnen

- Det er på tide at vi tar bladet fra munnen og innser at vi ikke kan gå lavere i mengde omega-3 i oppdrettslaksen. Det normale er rundt tre gram per 100 gram, mens oppdrettslaksen nå er nede i under to gram per 100 gram, sier Gundersen.

Les også: Hevder historisk lavt innhold av omega 3 i norsk oppdrettslaks

Dette har Biomar allerede gjort noe med. Bruken av omega-3 fra alger, betyr imidlertid ikke at Biomar slutter å bruke omega-3 fra marine kilder, men at de rett og sletter øker mengden omega-3 på en bærekraftig måte, avslutter han.

Les også:  – Oppdrettslaks har over 20 ganger mer langkjedete omega-3 fettsyrer enn kjøtt

Les også: Reagerer på lave omega-3 nivåer