Optoscale skal snart sette ut tre biomassemålere hos Salmar. Foto: Optoscale

Optimaliserer høyteknologisk biomassemåler

OptoScale har utviklet en biomassemåler med særegen teknologi som også kan skille enkeltfisker fra mengden i merden. I høst vil de kommersialisere denne for havbruksnæringen. - Jeg tror vi har noe veldig bra, sier daglig leder Sven J. Kolstø til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet bruker i likhet med flere andre som jobber med biomassemåling, et stereokamera – altså to kameraer som har to litt forskjellige «synsfelt». Men i tillegg til dette bruker de et laserlys som sendes ut i et stripemønster, i stedet for tradisjonelle LED-lys.

Ved å belyse fisken med stripemønsteren, gir dette mer informasjon enn ved vanlig opplysning, da buene i lysstripene endrer seg etter fiskens omkrets. I tillegg vil lysstripene endre seg ytterligere om de treffer en fisk som er foran eller bak den som måles, og slik får de i tillegg skilt enkeltfisker ut av mengden i merden.

Biomassemåleren ble nylig presentert under Aqua Nor og daglig leder Sven J Kolstø, forteller om hektiske dager.

- Mottakelsen på Aqua Nor har vært helt enorm. Jeg hadde fem minutter til å spise de to første dagene. Ellers har det vært kunder, industrielle interessenter, konkurrenter, og «you name it- 24/7».

Kolstø forteller at det har vært veldig interessant å oppleve spesielt stor interesse fra utenlandske oppdrettere.

-  De er enda mer på enn de norske, og blir tydelig skuffet når jeg må fortelle at vi har stålfokus på laks i første omgang. Men vi kommer til de når vi mener vi har knekket koden her. Du kan si jeg angrer på å ha trykket kun norsk messemateriell, men nettsiden er heldigvis på engelsk også, sier han fornøyd.

Selges ikke

Han legger ikke skjul på at teknologiutviklingen de driver med er innenfor et interessant område.

- Og jeg tror jo at vi har noe veldig bra, men det er noe annet å komme på messen og få så mye sterk interesse. Hadde vi vært i salgsmodus er jeg sikker på at vi kunne solgt 20 systemer bare til de som har vært innom messen de første to dagene. Det er utrolig gøy og motiverende for å gi enda mer gass videre.

Men ettersom målerne ikke er kommersialiserte, fikk ingen kjøpe måleren under messen.

- Det er viktig for oss å gjøre ting riktig. Det er alt for mange eksempler på produkter som har kommet for tidlig til markedet. Det vil vi gjøre vårt beste for å unngå, og det betyr blant annet å si nei til å selge mange enheter nå, selv om vi kunne gjort det, sier han.

Flere systemer i sjø

Kolstø forteller de gjennom det siste året hatt kontinuerlig testing av systemet i sjø. Akkurat nå èn enhet ute i merdene, men dette skal snart endre seg.

-  I løpet av de neste få ukene installeres tre nye systemer på samme lokalitet.

Det er hos SalMar, som også har vært partner fra de startet utvikling av enheten, at disse nå settes ut.

- Teknologiutvikling i ekspressfart

Fremover skal det jobbes med utvikling innen både software og hardware.

- Vi skal fortsette å utvikle algoritmer og dataprogrammene som måler fisk med høy presisjon, helt automatisk. Og fortsette å lage det fysiske produktet så robust som mulig.

- Teknologiutviklingen i næringen går i ekspressfart for tiden. Jeg forventer et større kostnadsfokus fra oppdrettere nå fremover som kostnaden har steget så mye som den har. Jeg er sikker på at mange ledere ser sammenhengen mellom deres næring og oljenæringen i disse tider, og tenker da også på hva som skjer om lakseprisen skulle synke fremover. For oss er oppskriften den samme som den ville vært uansett – utvikle og levere produkter som kan spare oppdrettere betydelige beløp, det vil det alltid være betalingsvilje for.

Optoscale har utviklet en biomassemåler som kan skille på enkeltfisk i merden. Foto: Optoscale.

Kommersialisering til høsten

Målet innen 2017 er at måleren kan estimere vekten på 1000 fisk i merden, hver eneste dag, opp mot de hundre de måler i dag. Da skal de også ligge på  en prosent avvik i estimatet.

- Vi ønsker å selge de første enhetene sent i høst. Da mener vi at vi skal være klare. Kundene er klare for det.

Vant nester innovasjonspris

Under Aqua Nor var det nære på at Optoscale fikk messens innovasjonspris for måleren, men skottene fra Ace Aquatec slo de på målstreken.

- Hva tenker du om det?

- For å være ærlig så kjenner jeg lite til deres teknologi og slakteriutstyr generelt, så om det har jeg ingen annen formening enn at de helt sikkert må ha noe fantastisk bra som slo oss, smiler han.

Les også: Innovasjonspris til Ace Aquatech

Når det gjelder tanker om utvikling av teknologi som trengs innen havbruk fremover har han mange ideer.

- Jeg har mange produkter jeg har lyst å utvikle, men det er generelt et dårlig triks å kommunisere det til fiskeripressen. Det får vi ta når den tid kommer, sier han fornøyd.