Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.

Enighet med Chile om ny frihandelsavtale

Norge og de andre EFTA-landene er enige om en ny frihandelsavtale med Chile. Avtalen erstatter den eksisterende frihandelsavtalen fra 2003. Hovedmålsettingen er å stimulere til økt samhandel og samarbeid mellom EFTA-statene og Chile.

Publisert Sist oppdatert

- Det er svært positivt at vi har fått på plass en modernisert avtale med Chile. Den nye avtalen gir Norge nulltoll på alle industrivarer, noe som styrker norske bedrifters konkurransekraft betydelig. Vi sikrer ikke bare gunstige handelsvilkår, men forplikter oss også til en ansvarlig og bærekraftig handel, som vil gagne både næringslivet og miljøet på lang sikt, sier næringsminister Jan Christian Vestre (AP) i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Fakta om handelen mellom Norge og Chile

  • I 2022 var den totale handelen mellom Norge og Chile på rundt 436 millioner euro
  • 257 millioner av dette var import fra Chile, hovedsakelig kjemikalier, fett/oljer, frukt og nøtter.
  • 179 millioner av dette var eksport fra Norge, hovedsakelig farmasøytiske produkter, skip og kjemikalier.
  • Samhandelen mellom Norge og Chile har hatt en gjennomsnittlig årlig vekstrate på 25,9% i import og 7,6% i eksport de siste fem årene.

- Oppdrett er en stor næring i Chile, og det er et av de viktigste markedene for norske vaksiner til havbruksnæringen. Frihandelsavtalen gir tollfrihet for norske fiskevaksiner, det gir muligheter for økt eksport og verdiskaping for norske aktører, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).

Den nye frihandelsavtalen er ambisiøs og moderniserer handel med varer, tjenester (herunder finansielle tjenester), immateralrettigheter, offentlige anskaffelser, samt handel og bærekraftig utvikling. Den oppdaterte avtalen inkluderer også et kapittel om digital handel og, for første gang i EFTAs historie, et kapittel om små og mellomstore bedrifter.

Viktig for norsk næringsliv

Chile er en viktig handelspartner for Norge, spesielt innenfor sektorer som fiskeri, maritim transport og fornybar energi.

- I handelsavtalen fra 2003 hadde vi ikke like gunstige vilkår som for eksempel EU. Det å oppnå likeverdige betingelser som andre handelspartnere har med Chile har vært en hovedprioritet i reforhandlingen. Jeg er trygg på at den nye avtalen gir oss dette, og styrker vår posisjon internasjonalt, sier næringsministeren.