Det var fra denne Mowi-lokaliteten, kalt Punta Redonda at det rømte 690 000 atlantisk laks i 2018. Mowi mener fisken ikke har overlevd i det fri, da den ikke har klart å ta til seg føde. Foto: Mowi Chile.

Mowi vil anke rømmingsbot

Mowi vil utfordre avgjørelsen fra chilenske miljømyndigheter på en bot på 60 mill kr etter rømming av 690 000 atlantiske laks i juli 2018. – Rømmingen forårsaket ikke miljøskade, mener de.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mowi Chile har fått boten på 5,1 milliarder peso (ca 60 mill kr) med begrunnelsen at rømningen skjedde fordi Mowi ikke hadde opprettholdt sikkerhetsbestemmelser eller hatt utstyr av optimal kvalitet på lokaliteten Punta Redonda i Calbuco i Los Lagos-regionen. Det skriver SalmonExpert (spansk) og FishfarmingExpert (engelsk).

Miljømyndighetene mener at rømming av laks medfører skade på det akvatiske økosystemet ved å introdusere til miljøet en fremmed rovfisk som lever av fisk, hvorav flere er overfisket og laksen vil også konkurrere om mat med innfødte arter.

I henhold til chilensk lov defineres det at miljøskader oppstår hvis færre enn 10% av den rømte laksen gjenfanges. 

Mowi, som betalte dusør til lokale fiskere for gjenfangst, hevder at vel 27 % av den rømte fisk ble gjenfangstet. Det Chilenske fiskeridirektoratet, Sernapesca, hevder imidlertid at Mowi bare klarte å gjenfangste vel 5 % av de 690 tusen fiskene. Snittvekten på dem var 3,4 kg.

Mowi argumenterer for at rømmingen ikke forårsaket miljøskader, og at SMA-boten «kun er basert på en antagelse av juridisk karakter som ikke har noe vitenskapelig grunnlag».

Selskapet påpeker at en rekke andre rømmingshendelser og vitenskapelige studier har vist at dette ikke fører til miljøskader. Den atlantiske laksen har så langt ikke klart å overleve i det fri i Chile, og har derfor heller ikke klart å etablere seg i naturen.

Mowis egne undersøkelser etter rømmingen viser at man ikke har funnet laks i elvene og nesten ikke i havet. De få individene man har klart å finne i sjøen i tiden etter har heller ikke hatt noen form for mat i magen.

Mowi sier nå de vil bruke sin ankerett mot miljømyndighetens avgjørelse.