Skisse over prosjektet som Bremnes Seashore har søkt om seks utviklingsløyver til. Foto: Bremnes Seashore/AKVA group/ Egersund Net.

Vil utvikle tubenot-konseptet og søker om seks utviklingskonsesjoner

Bremnes Seashore søker om seks utviklingskonsesjoner for videre utvikling av tubenot-konseptet. Dette skal de gjøre sammen med Akva Group og Egersund Net.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bremnes Seashore opplyser at det er et stort behov for nye innovative løsninger som vil være med å sikre utviklingen av havbruk i Norge. I utviklingsstrategien deres inngår en betydelige satsning på å bidra til utvikling av ny teknologi, slik at den effektive matproduksjonen i sjø kan ta i bruk nye og mer eksponerte områder.

- Vi skal utvikle oppdrett på ekponerte lokaliteter med Hs (signifikant bølgehøyde) på mellom fire og åtte meter, sier utviklingssjef Geir Magne Knutsen, i Bremnes Seashore til kyst.no. 

Videreutvikling

De skal derfor videreutvikle teknologien med tubenøter til å håndtere eksponerte lokaliteter.

- Vi skal utvikle utstyr som notkonstruksjoner, forflåter og annet for å kunne ligge på en slik lokalitet. Vi skal benytte storsmolt som en del av konseptet, sier Knutsen.

I tillegg skal selskapet utvikle prosjektering og drift på disse lokalitetene.

- Vi er i dag i gang med et prosjekt (Maroff) i samarbeid med Uni Research Polytec og Aqua Knowledge, legger han til.

Einar Eide, administrerende direktør i Bremnes Seashore sier i en pressmelding at han er glad for å kunne informere om at Bremnes Seashore har søkt seks utviklingstillatelser.

- Hvor vi sammen med Akva group og Egersund Net skal bidra til ny teknologi for å øke tilgjengelig havbruksareal, legger han til.

Les også: Merker godt interessen for utviklingskonsesjoner

Store kostnader

Selskapet mener at i et prosjekt med betydelig risiko og store utviklingskostnader vil utviklingstillateler være avgjørende for å lykkes.

Les også: 90 % mindre lus med snorkelmerd

Prosjektet skal gjennomføres på Brennevinsgrunnen i Rogaland, en lokalitet med signifikant bølgehøyde på 7 meter.

Salgssjef i Egersund Net, Geir Kåre Tønnessen har tidligere uttalt til kyst.no at det er biologisk absolutt virkningsfullt med tubenot, men noen driftsutfordringer finnes fortsatt.

Les også: – Absolutt virkningsfullt med tubenot

Søknaden til selskapet er ikke lagt ut på Fiskeridirektoratets sider enda.