Line Ellingsen, Administrerende direktør i Ellingsen Seafood. Foto: Therese Soltveit.

- Vi skal bestemme over lakselusen

For Ellingsen Seafood og adm.dir Line Ellingsen er luseforebygging og optimalisering av drift noe av det som står høyest på dagsordene for tiden. - Målet er at vi skal bestemme over lakselusen og ikke at lusen skal bestemme over oss, konstaterer hun.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Administrerende direktør Line Ellingsen i Ellingsen Seafood sier at for å drive en optimal produksjon, har de alltid behov for flere lokaliteter.

- Det gir større fleksibilitet dersom et område får utfordringer med lus eller sykdom, opplyser hun til kyst.no.

Les også: Egil Kristoffersen og Sønner AS kjemper for å få flere lokaliteter.

Skrovaselskapet mener hun fortsatt har et visst vekstpotensial innenfor eksisterende tillatelser gjennom endret utsett-mønster og slakteuttak.

Ellingsen Seafood har 11 ulike lokaliteter i Nordland. Foto: ES.

I 2016 vil oppdretteren slakte ca 11 000 tonn rund fisk, betydelig mindre enn tidligere år. 

- Det er en reduksjon i forhold til tidligere år grunnet ILA-utbrudd og destruksjon av 14G høst. 14G høst var planlagt slaktet første halvår 2016, i stedet ble det permitteringer på slakteriet i seks måneder, forklarer hun.

Les mer om ILA-utbruddet her: – Tilgang på mer sjøareal og lus er primærutfordringer

Fungerer på lave nivå

Hennes hjertesak og det Ellingsen jobber mest med for tiden er luseforebygging og optimalisering av drift.

- Målet er at vi skal bestemme over lakselusen og ikke at lusen skal bestemme over oss.

Når det gjelder lusenivåene sier hun at de har situasjonen er under kontroll på deres 11 lokaliteter i Nordland, men registrerer at lusepresset øker.

- Vi jobber knallhardt med forebygging gjennom blant annet bruk av luseskjørt, rognkjeks og spyling av nøter for å unngå/utsette behandling. Vi har i høst behandlet med Skamik på lave lusetall og ser at det fungerer når vi behandler på lave nivå, forklarer Ellingsen.

Selskapet har også tydd til bruk av hydrogenperoksid på noen av deres lokaliteter.

- Vi har benyttet det med god effekt, sier hun kort til kyst.no.

Les også: Tror trenging kan være årsak til laksedød

Økonomisk godt resultat, tross ILA

Med flere ILA-utbrudd i tillegg til å bekjempe lakselus, ble 2015 et hektisk år for Ellingsen Seafood. Der 20 ansatte ved slakteriet i Skrova måtte permitteres i seks måneder på grunn av lave volumer. På tross av utfordringene med ILA økte Ellingsen Seafood både omsetning og driftsresultat i 2015.

Nøkkeltall for Ellingsen Seafood i 2014 og 2015.

Driftsresultatet gikk fra 119 millioner i 2014 til 128,1 millioner kroner i fjor av en omsetning på 469,2 millioner kroner i 2015.

Selskapet er eid av Ellingsenfamilien gjennom Ellingsen Seafood Holding AS . 

Ellingsen Seafood brukte rundt 40,2 millioner i lønnsutbetalinger til de ansatte.  

  • Ellinsen Seafood har hovedvekt på oppdrett, slakting, salg og eksport av laks.
  • Oppdrettselskapet har 11 tillatelser med produksjon i Vågan, Flakstad, Tjeldsund, Hadsel, Lødingen og Tysfjord kommune.
  • Det meste av fisken blir slaktet ved deres slakteri i Skrova, mens noe slaktes hos eksterne aktører.
  • Selskapet har også egen smoltproduksjon i selskapet Silver Seed.