Fellesforbundet og Sjømat Norge har kommet til enighet om årets lønnsoppgjør for havbruksnæringen. Her er forhandlingslederne Geir Ove Ystmark fra Sjømat Norge og Christian Justnes fra Fellesforbundet med mekler Torkjel Nesheim i midten.

Ingen streik for havbruksnæringen

Fellesforbundet og Sjømat Norge har blitt enige om havbruksoverenskomsten etter megling. Dermed blir det ikke streik.

Publisert Sist oppdatert

Torsdags morgen møttes partene til mekling og etter intense forhandlinger kom de fredagsmorgen i mål. Resultatet sikrer Fellesforbundets medlemmer økt kjøpekraft, i tillegg til viktige endringer på HMS og beredskapordninger.

Solid lønnsløft for medlemmene

Forbundssekretær Christian Justnes har ledet forhandlingene på vegne av Fellesforbundet. 

– Vi er glade for at vi har fått på plass en avtale som sikrer økt kjøpekraft til våre medlemmer. Vi har fått en betydelig økning på både minstelønn, vakttillegg og fagarbeidertillegget. På denne måten løfter vi både de lavest lønte, samt premierer kompetanse, sier Justnes i en pressemelding.

- Vi har også fått på plass svært viktige endringer innen HMS og vaktordninger, som vil bety mye for arbeidshverdagen til våre medlemmer.

Resultatet for havbruksoverenskomsten er i tråd med rammen fra frontfaget. 

Nøkkeltall og andre gjennomslag

  • Generelt tillegg på 7 kr pr time med virkning fra 1. mai
  • Økt tillegg for beredskapsvakter med 30 %
  • Minstelønnsatsen øker med 15,77 kr pr time
  • Fagarbeidertillegg øker med 6 kr pr time

Etter - og videreutdanning

Partene er enige om å gjennomføre et utvalgsarbeid for å få vurdere bransjens behov for kompetanseutvikling.

– Vi ser frem til å komme i gang med dette arbeidet, sier Justnes. Det er en bransje i rivende utvikling og det er viktig at våre medlemmer får muligheten til å henge med i den utviklingen gjennom etter- og videreutdanning.

Viktige tillegg

Fellesforbundet fikk også på plass forbedret og avgrenset bestemmelsen om beredskapsvakter. Bestemmelsen mot alenearbeid i båt og på flytende anlegg er også innskjerpet. Resultatet gir også kompensasjon når kurs avholdes utenfor arbeidstiden og det skal gjøres avtaler om kompenasjon for bruk av mobiltelefon. 

Les mer og last ned kravdokument og forhandlingsprotokoll på Fellesforbundets nettsider: https://www.fellesforbundet.no/havbruk2024_enighet