Salmar sier både de og resten av næringen er avhengige av autoriserte fiskehelsebiologer med spesialkompetanse i fiskehelse og fiskevelferd. Foto: Salmar.

Kritisk til EU-vedtaket - Kan få konsekvenser for rekrutteringen

Det går hett for seg i debatten om reseptretten til norske fiskehelsebiologer. Nå har oppdrettsgiganten Salmar kommet på banen og forteller til Kyst.no hvordan de stiller seg til saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no har hatt mange saker om at fiskehelsebiologene nasjonalt er rystet etter at EU-parlamentet gjorde et vedtak som mange frykter kan frata norske fiskehelsebiologer retten til å skrive ut –ikke bare antibiotika til fisk - men også andre legemidler. Les mer om det her.

Det har vært stor utvikling i saken, og mange har kommet på banen. Snart må helseministeren svare Stortinget i forbindelse med saken, etter at Ruth Grung (Ap) sendte skriftlig spørsmål som må svares i Stortingets spørretime. Les mer om det her.

Knapphet på fiskehelsebiologer

Konserndirektør for oppdrett i Salmar, Roger Bekken, forteller nå til Kyst.no hvordan de stiller seg i reseptrett-saken.

Roger Bekken, konserndirektør for oppdrett i Salmar, sier Salmar bruker eksterne helsetjenester til tilsyn og rekvirering av legemidler i deres anlegg. Foto: Privat.

- Hvilke konsekvenser kan det nye EU-vedtaket ha for dere som selskap og deres bruk av fiskehelsebiologer?

- Salmar bruker eksterne helsetjenester til tilsyn og rekvirering av legemidler i våre anlegg. En stor andel av disse er autoriserte fiskehelsebiologer, forteller han.

Bekken understreker at det i dag er en knapphet på fiskehelsebiologer og veterinærer både innenfor næringen og forvaltning.

- En endring i lovverket vil potensielt få konsekvenser for dette, også med hensyn på å rekruttere de unge til yrket.

Avhengige av kompetansen

- Hva er deres syn på dette forslaget?

- Utdannelsen/profesjonsstudie i fiskehelse ble etablert på bakgrunn av manglende kompetanse og behov for spesialister innen fiskehelse i oppdrettsnæringa. Fiskehelsebiologer har spesialkompetanse rettet mot den norske oppdrettsnæringens innenfor fagfelt som bla biologi, fysiologi, farmakologi, teknologi, fiskehelse og velferd, sier Bekken. 

- For SalMars og oppdrettsnæringens fremtidige vekst er vi avhengige av autoriserte fiskehelsebiologer med spesialkompetanse i fiskehelse og fiskevelferd, legger han til.

Les alle sakene Kyst.no har hatt om reseptrett nedenfor:

Har du en nyhet du ønsker å dele eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.