Foreløpig skisse over planer. i fjellet i Odda. Illustrasjon: Lingalaks.

Vil produsere storsmolt i fjellanlegg

Lingalaks signerte nylig en intensjonsavtale på samarbeid med Sunnhordaland Kraftlag (SKL), som igjen fører til at havbruksaktøren planlegger et stort settefiskanlegg i fjellet i Odda. – Storsmolt produksjon på land, i fjellet, er som i musikk i ørene til flere men det blir kostbart, forteller Kjetil Hestad samfunnskontakt i Lingalaks til kyst.no. Selskapets planer i Hardanger kan bety en en milliard i investeringer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Anlegget vil de bygge i fjellet i Odda, og det skal være et anlegg som i første omgang skal produsere storsmolt.

-  Vi i Lingalaks har stor tro på vekst i næringen fremover, og vi mener at storsmolt blir en viktig faktor fremover.

Daglig leder i Lingalaks Erlend Haugarvoll signerte intensjonsavtale med Magne Heimvik, administerende direktør SKL, forrige uke. Foto: Kjetil Hestad.

Det nye anlegget vil kunne gi opptil 15 nye arbeidsplasser, samt økt verdiskaping lokalt ifølge Hestad.

- Vi er veldig opptatt av at vi er en lokal aktør, og at vi som følge av dette ønsker å satse i Hardanger hvor vi har størstedelen av vår produksjon. Dette er kun mulig å få til dette som en følge av at SKL skal bygge en flomsikringstunnel, opplyser han.

Magne Heimvik, administerende direktør i SKL sier til kyst.no at han synes det er viktig at næringene sammen finner ut hvordan man kan utvikle seg videre.

- Det blir et spennende samarbeid og en vinn vinn situasjon for begge, da vi begge kan utvikle det vi driver med, sier Heimvik.

To store settefiskanlegg

Fra før av planlegger også Lingalaks etablering av et settefiskanlegg på Ænes i samarbeid med Eide Fjordbruk.

- Vi ser for oss at fjellanlegget blir tilsvarende stort som prosjektet Ænes inkubator, men foreløpig har vi ikke invitert med oss andre havbruksaktører med oss på investeringene i Odda.

Kjetil hestad, samfunnskontakt ved Lingalaks, Tombre og Engesund. Foto: privat/Facebook.

Hestad forteller likevel at fjellanlegget vil koste hundrevis av millioner og at Lingalaks i løpet av en ti års periode, vil kunne ha investert over en milliard kroner i Hardangerområdet.

- Dette er et nok et godt eksempel på at vi som lokal aktør tar ansvar for lokalsamfunn, for verdiskaping og nye arbeidsplasser, seier Hestad.

Viktig med samarbeid mellom næringsaktører

Bakgrunnen for intensjonsavtalen er storflommen i elven Opo som fant sted i Odda noen år tilbake, hvor store deler av tettstedet ble hardt rammet.

- I ettertid av dette ble det vedtatt av myndighetene at det skulle bygges en flomsikringstunell. SKL ønsket å bruke muligheten til å bygge en kraftstasjon i fjellet og Lingalaks ønsket å produsere fisk. Det ble en god kombinasjon for begge parter, sier Hestad.

Samtalene om samarbeid kom på plass i løpet av sommeren 2016, og oppdretter er veldig fornøyd med det gode samarbeidet de har hatt med kommunen og SKL i dette store prosjektet.

- Avtalen som nå er signert går på at SKL skal bygge kraftverk og vi får vann av de til produksjon av fisk. Det er utrolig kjekt og svært viktig for oss at vi har fått på plass et slikt næringssamarbeid.

Milliardinvesteringer

- Selskapet har store planer for Hardanger og vi skal investere svært mye penger i området. Med to store settefiskanlegg og andre store prosjekt på gang passerer vi ganske raskt en milliard i innvesteringer.

Foreløpig prislapp på fjellanlegg-prosjektet er foreløpig ikke på plass, men de regner med å være ferdig med kalkylene i løpet av februar/mars.