Administrerende direktør i Kystrederiene, Tor Arne Borge. Foto: Kystrederiene
Administrerende direktør i Kystrederiene, Tor Arne Borge. Foto: Kystrederiene

- Flere norske sjøfolk vil nå måtte gå i land

Tor Arne Borge, administrerende direktør i Kystrederiene, er svært urolig over at Regjeringen ikke tar ansvar for nærskipsfarten eller norske sjøfolk i Statsbudsjettet. - Flere norske sjøfolk vil nå måtte gå i land, slår han fast.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringspartnere kom mandag til enighet med Sosialistisk Venstreparti (SV) om statsbudsjettet for 2022. Det var for maritim næring spesielt knyttet spenning til tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk. Den avgåtte Solberg-regjeringen foreslo en svekkelse av dagens ordning ved å innføre tak på tilskuddsordningen for sjøfolk ansatte NOR-registrerte fartøy på 189 000 kroner. Støre-regjeringen har i ettertid foreslått å øke taket til 220 000, men dette betyr fremdeles en sterk svekkelse av ordningen, som i dag ikke har noe makstak.

- Kuttene medfører at mange rederier langs norskekysten snart vil operere med en negativ bunnlinje. De vil ikke kunne være konkurransedyktige sammenlignet med skip på utenlandske flagg og vi vil få tap av arbeidsplasser for norske sjøfolk, fastslår Tor Arne Borge.

Tilskuddsordningen for sysselsetting av sjøfolk er det viktigste rammevilkåret til sjøtransporten, og en innføring av tak vil gjøre det svært utfordrende for rederiene å investere i dyktige norske sjøfolk og mer miljøvennlige skip. Konsekvensen av statsbudsjettet er en direkte svekkelse av NOR-flagget, mener Kystrederiene.

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.
Min side

Kjøp abonnement i vår nettbutikk her

Nettbutikk