Oppdretterne på Vestlandet må sette i verk ekstra tiltak for å få en mer langvarig effekt på lakselusnivåene. Illustrasjonsfoto av lakselus. Foto: HI.
Oppdretterne på Vestlandet må sette i verk ekstra tiltak for å få en mer langvarig effekt på lakselusnivåene. Illustrasjonsfoto av lakselus. Foto: HI.

- Må ekstra innsats til mot lusen

Lusekoordinator på Vestlandet sier at det må ekstra tiltak til for å ytterligere få ned lusenivåene og lakseluspresset, samt skape en mer langvarig effekt.  

Publisert Sist oppdatert

Lakseluskoordinator for Vest-Norge, Ragnhild Malkenes i Fomas sier til Kyst.no at for å få en endring i lusenivåene på Vestlandet må det faktisk være vilje til ekstra innsats, og oppslutningen må være svært god rundt denne problematikken.

- Vi ser vanligvis en solid reduksjon i lusenivåene i slutten av april, i forbindelse med lav tillatt lusegrense. Men reduksjonen er erfaringsmessig kortvarig, med en markert økning igjen en eller annen gang i tidsrommet uke 21-24 (se diagram voksne hunnlus). Gjøres det derimot ekstra tiltak utover dette, vil vi kunne se en mer langvarig effekt, avhengig av tiltak og oppslutning, sier hun. 

Malkenes sier videre at hvis hun skal forsøke å spå om fremtiden vil hun anta at lakselusnivåene vil være omtrent som i de foregående år, dersom næringens strategi blir som tidligere år, i perioden med myndighetspålagte lavere lusegrenser. (uke 16-21, maks 0,2 voksne hunnlus).

Bli abonnent hos Kyst.no

For å få tilgang til dette innholdet trenger du et abonnement med Kyst.no Pluss-saker inkludert.

Bli abonnent og les denne og mange andre pluss-saker.
Min side

Kjøp abonnement i vår nettbutikk her

Nettbutikk