Professor Giuliana Parisi studerer bruken av insekter i fiskefôr ved Universitetet i Firenze. Foto. Therese Soltveit.

- Bør bruke mer insektsmel i fiskefôr (bør leses av PÅL)

Professor Giuliana Parisi fra Universitetet i Firenze har i flere år studert bruken av insekter i fiskefôr, og sier kvaliteten på proteinet fra insekter er svært høy. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I 2017 ble det åpnet for bruk av insekter som proteinkilde ved produksjon av fiskefôr, og en av de som har studert insekter over flere år er professor Giuliana Parisi fra Universitetet i Firenze i Italia.

Hun sier til Kyst.no at de har testet og driver fremdeles å tester melet fra to arter av insekter, begge godkjent av EU-forskriften, disse insektene er Hermetia Illucens og Tenebrio Molitor.

På spørsmål om hvorfor havbruksnæringen og fiskefôrselskaper skal bruke insekter i fôr svarer hun at tilgjengeligheten av fiskemel er sterkt redusert og de vegetale kildene til protein er i direkte konkurranse med menneskene.

- For å støtte økningen av akvakultursektoren, bør alternative kilder til protein, som er bærekraftig og ikke i konkurranse med menneskelig forespørsel om mat, bør videreutvikles mer for denne industrien. Insektproduksjonen er basert på gjenvinning av avfall, påpeker hun. 

- Hva er fordelene med å bruke insekter?

- Kvaliteten på proteinet fra insekter er svært høy, siden det er et animalsk protein med høy biologisk verdi. I tillegg representerer insekter en naturlig mat for mange fiskearter, sier hun. 

-  Veldig interessante resultat

Bruken av insekt som ingrediens i fiskefôr er et sentralt tema for dagens forskning innen fisk og dyreproduksjon, ifølge Parisi. 

Les ogsåIngen forskjell på fisk fôret med insekter sammenlignet med fiskemel

- Resultatene oppnådd til nå er veldig interessante. Når prosentandelen av erstatning av den konvensjonelle proteinkilden ikke er mer enn 25%, har vi god vekstytelse og kvaliteten på kjøttet er ikke sterkt modifisert, sier hun. (problemet er representert av fettsyreprofilen) Hva mener hun her PÅL???

Professor Giuliana Parisi studerer bruken av insekter i fiskefôr ved Universitetet i Firenze, og holdt i juni foredrag om bruken av insekter i fiskefôr i Milano på Norges Sjømatråd sitt årlige sjømatseminar. Foto. Therese Soltveit.

Hun påpeker at man må ha i bakhodet at andre undersøkelser med sikte på å forbedre kvaliteten (dvs. fettsyreprofilen) av insekter ved hjelp av egnede underlag for å oppdrette dem og for å redusere produksjonsprisen, som for tiden er for høy på grunn av redusert antall selskaper som forsker på dette og den knappe konkurransen.

  • Endringen i EØS regelverket er gjennomført i norsk forskrift og gjelder fra 16. desember 2017.
  • Oppdrett av insekter til slike formål må foregå i lukkede anlegg.
  • Det kun visse arter av insekter som kan benyttes.

We have tested and we are testing the meals from 2 species of insects, both authorized by the EU Regulation, Hermetia illucens and Tenebrio molitor.

I’m answering to your questions:

1.           Why should the industry use insects in feed?  Because the availability of fish meal is greatly reduced and the vegetal sources of protein are in direct competition with the humans. To support the increase of aquaculture sector, alternative sources of protein, sustainable and not in competition with human request for food should be found. The insect production is based on waste recycling.

2.           What are the benefits of using insects? are there any down sights? The quality of the protein from insects is very high, since it is an animal protein with high biological value. In addition, insects represent a natural food for many species of fish.

3.           What are the results of your studies regarding this subject? The use of insect as ingredient is aquafeeds and in feeds is a central topic of the current research in fish and animal production. The results obtained until now are very interesting. When the percentage of replacement of the conventional source of protein is non more than 25%, we have good growth performance and the quality of meat is not greatly modified (the problem is represented by the fatty acid profile…)

4.           Do you have any other relevant information on this subject you can send me, or any other comments? We need to realize other researches with the aim to improve the quality (i.e. fatty acid profile) of insects by appropriate substrates for rearing them and to reduce the production cost that currently is too high due to reduced number of companies and the scarce competition.