Fra venstre: Karim Kurmaly (Velamaris), Mads Martinsen (Skretting) og Erlend Haugarvoll (Lingalaks). Foto: Ole Andreas Drønen

Skal selge norsk laks fôret med algeolje fra Veramaris

Laks fra Lingalaks, fôret med algeolje fra Veramaris, er nå tilgjengelig i 116 butikker nord og øst i Frankrike.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Supermarché Match lanserer laks fôret med naturlige algeolje fra Veramaris, som en høykvalitetskilde til omega-3-fettsyrene EPA og DHA, i alle sine butikker i Frankrike, kommer det frem i en pressemelding.

Laksen kommer fra Norge, der Lingalaks siden oktober 2018 har fôret halvparten av sin laksebestand med fôr som inneholder algeoljen til Veramaris. Algeoljen skal være et bærekraftig alternativ til fiskeolje fra villfisk. Fôret er utviklet og produsert av Skretting.

- I Supermarché Match er vi forpliktet til å sikre at alle har tilgang til fersk og sunn mat. Samtidig som vi ønsker å beskytte sårbare marine ressurser. Derfor tilbyr vi nå laks rik på omega-3-fettkildene EPA og DHA fra naturlige havalger, sier Nicolas Baroux, innkjøpssjef i Supermarché Match.

Økte krav fra forbrukerne

Å fôre laks med naturlig algeolje er noe Veramaris mener resonerer sterkt med forbrukernes økende krav til næringsrik og bærekraftig sjømat. I Frankrike sier hele 93 prosent av lakseforbrukerne at omega-3-innhold er «noe», «veldig» eller «ekstremt viktig» når de kjøper laks (Veramaris Market Data 2016/2018). Resultatet er at omega-3 er blant de fem viktigste årsakene til å spise laks.

- Omega-3 er blant de viktigste næringsstoffene vi trenger for å leve sunne liv. Laks er et matvalg konsumenter kan stole på når det kommer til helsefordeler. Veramaris vil støtte forhandlere som vil differensiere sitt tilbud i laksekategorien, sier CEO i Veramaris, Karim Kurmaly.

I løpet av de siste årene har Veramaris tatt initiativ til dialog mellom de ulike aktørene langs hele verdikjeden, fra fôrprodusenter, oppdrettere, forhandlere til frivillige organisasjoner. Fôrprodusenten Skretting har i tillegg økt engasjementet lang verdikjeden til å implementere omega-3-løsningen til Veramaris.

Naturlig algeolje

Veramaris-oljen er den eneste kommersielle algeoljen som inneholder både EPA og DHA. Ved å produsere naturlig algeolje gjennom fermentering i industriell skala gjør Veramaris havbruksnæringen til en nettoprodusent av laks. Ved å erstatte fiskeolje med algeolje kan oppdrettsnæringen vokse innenfor naturens tålegrense.

Det største produksjonsanlegget ligger i Blair i Nebraska i USA. Byggingen av produksjonsanlegget er finansiert av en investering på 200 millioner dollar. Kommersielle mengder av Veramaris sin algeolje vil være klar til salg fra midten av 2019.

Den årlige produksjonskapasiteten vil møte rundt 15 prosent av årlig etterspørsel etter EPA & DHA fra lakseoppdrett. I løpet av de siste to årene har det vært mindre mengder algeolje tilgjengelig for markedsutvikling.