pop-up konseptet «LAKS» ble åpnet fredag den trettende, like før terroristene slo til i Paris.

«LAKS» holder åpent trass terrorangrepene i Paris

- Vi hadde en fantastisk åpningskveld på pop-up konseptet «LAKS» med brusende jubel og begeistring blant de over 100 journalistene og bloggerne som var til stede. Åpningen ble ikke berørt av terrorangrepene, da arrangementet heldigvis var over før kaoset brøt ut i byen – og etter det vi er kjent med har alle kommet seg trygt hjem, sier Maria Grimstad de Perlinghi, Norges Sjømatråd sin fiskeriutsending i Frankrike.

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fredag den trettende november hadde Norges Sjømatråd sin lansering av pop-up konseptet «LAKS» med fiskemarked, sjømatrestaurant og designforretning sentralt i Paris, kun et steinkast unna det kjente Louvre-museet. Noen timer etter lanseringen drepte terrorister 129 mennesker og skadet mange hundre sårede i ulike terrorangrep fredag kveld. Frankrikes president François Hollande har kalt terrorangrepet for en «krigshandling», og har erklært tre dagers landesorg i landet.

Pop-up konseptet «LAKS»arrangert av Norges Sjømatråd åpnet i Paris, bare noen timer før terroristene slo til i Paris. Foto: Norges Sjømatråd

Kyst.no har snakket med Maria Grimstad de Perlinghi, Norges Sjømatråd sin fiskeriutsending i Frankrike, om lanseringen av konseptet og hvordan hun opplevde situasjonen som oppstod.

- Jeg var fremdeles på «LAKS» da jeg fikk beskjeden om hva som hadde skjedd, og jeg gav da instruksjoner til våre inviterte fra Norge og vårt team her i Frankrike om å komme seg raskt hjem og holde seg innendørs. Selv kom jeg meg akkurat hjem til mann og barn før metroen ble stengt og taxiene sluttet å ta passasjerer, forklarer hun til kyst.no.

- Personlig må jeg innrømme at natt til lørdag ble søvnløs. Gjennom natten fulgte vi med på nyhetene, forsøkte å skaffe oss oversikt over venner i byen, og forsøkte å forsikre familie, venner og kolleger i Norge om at vi var i sikkerhet, legger Grimstad de Perlinghi til.

Stengte ned

Av respekt for ofrene, og med hensyn til myndighetenes råd om å holde seg innendørs, tok Norges Sjømatråd natt til lørdag beslutningen om å stenge «LAKS» i helgen.

- For sjømaten var dette selvsagt veldig trist, men i slike situasjoner må man vite å tilpasse seg forholdene. «LAKS» har derimot gjenåpnet sine dører i dag, og programmet vil gå som normalt ut uken med åpning for publikum, pressekvelder og seminarer. Vi kommer til å ha åpent hver dag og servere Norsk Sjømat som planlagt både til lunsj og middag. Vi har godt tro på at evenementet til tross for omstendighetene vil bli en suksess, sier hun.

Les også: Norsk Laks står sterkt i Frankrike

Hun sier at det som har skjedd er ufattelig trist, men at hun og sine kollegaer har vært ekstremt heldige som ikke ble direkte berørt på noen måte.

Franske mesterkokker lagte forskjellige lakseretter av norsk laks til de oppmøtte. Foto: Norges Sjømatråd. 

- Vi har fulgt myndighetenes anbefaling om å holde oss inne i helgen, men i morgentimene i dag konstaterer jeg at livet sakte men sikkert er på vei tilbake til en mer normal tilstand. Skolene har gjenåpnet og det er like mye folk og trafikk ute som på en alminnelig mandag. Det er nok parisernes ønske å «ta tilbake» friheten så raskt som mulig, og ikke la seg skremme til tross for at stemningen selvsagt er nervøs. Det har i helgen gått mange falske alarmer som har spredd panikk blant dem som befant seg utendørs, men heldigvis går politiets etterforskning raskt frem og det ser ut som alle hovedgjerningsmennene er tatt, sier Grimstad de Perlinghi avslutningsvis.