Planlegger nytt fullintegrert landanlegg for kveite
Nordic Halibut planlegger nytt fullintegrert landanlegg som muliggjør produksjon av 9000 tonn HOG kveite.
Nordic Halibut planlegger å bygge et nytt fullintegrert landanlegg for oppdrett av kveite i Torjulvågen i Tingvoll Kommune i Møre og Romsdal. Kombinert med allerede eksisterende infrastruktur har selskapet nå sikret seg landkapasiteten til å realisere produksjonsmålet på 9000 tonn HOG, melder de i en pressemelding.
Sikret avtaler
Det børsnoterte selskapet har signert avtale med grunneiere som sikrer plasseringen av sitt nye fullintegrerte landanlegg og vil gjøre dem i stand til å realisere fase to av vekstplanen opp til 9000 tonn HOG.
Videre vil det også redusere den biologiske risikoen i fremtidige produksjonssykluser ettersom produksjonen av rogn, yngel og settefisk vil bli spredt på flere uavhengige lokasjoner.
- Dette er en viktig milepæl for Nordic Halibut. Tingvoll og Torjulvågen er den perfekte plasseringen for vårt nye landbaserte anlegg. Torjulvågen har tilgang til rent vann med stabile temperaturer tilpasset kveiteoppdrett i tillegg til å være plassert i vår strategiske produksjons-hub på Nordmøre, sier administrerende direktør Edvard Henden.
- Geografisk nærhet mellom landbaserte og sjøbaserte produksjonsenheter muliggjør optimal ressursallokering på tvers av hele verdikjeden. I tillegg ser selskapet det som viktig å bidra til lokal verdiskapning med etablering av arbeidsplasser i lokalsamfunnet, legger han til.
Tre produksjonsenheter og gjennomstrømsanlegg
Det nye anlegget skal deles inn i tre produksjonsenheter på ca. 1500m2 hver og vil samle alle landbaserte produksjonsfaser på samme lokasjon. Produksjonskapasiteten ved anlegget vil være 1,25 millioner yngel per år. Sammen med allerede eksisterende landbasert infrastruktur har selskapet kapasitet til å sette over to millioner fisk til sjø per år, tilsvarende et slaktevolum på 9000 tonn HOG.
Anlegget vil bygges med etablert og utprøvd teknologi og vil være basert på gjennomstrømningssystem. Tilgang på vann av høy kvalitet og stabil temperatur året rundt reduserer behovet for avansert teknologisk vannbehandling eller oppvarming. Dette gjør anlegget energieffektivt i tillegg til å minimere teknologisk risiko gjennom produksjonssyklusen.
Videre har Nordic Halibut, som ledd i selskapets bærekraftstrategi, en ambisjon om at det nye landbaserte anlegget skal være tilnærmet energinøytralt ved å utnytte egenprodusert fornybar solenergi installert på taket av produksjonshallene.
- For første gang i selskapets historie har vi muligheten til å designe og bygge et anlegg som er optimalisert for oppdrett av kveite. Tilgang på vann av perfekt kvalitet og temperatur uten behov for ytterligere vannbehandling gjør at vi kan vi produsere energieffektiv og bærekraftig supermat i industriell skala, sier Henden.
Starter byggingen i Q2 neste år
Byggingen er planlagt å starte i andre kvartal 2022 og anlegget vil gradvis fases inn i produksjon i løpet av 2023/24. Dette er foran opprinnelig tidsplan for selskapets nye landanlegg, og vil muliggjøre en forskuttert vekstplan mot det opprinnelige produksjonsmålet på 9000 tonn HOG innen 2030.
Partene i avtalene tar sikte på å fullføre transaksjonen i løpet av fjerde kvartal 2021, med forbehold om nødvendige godkjenninger fra relevante myndigheter, som nødvendige lisenser, utslippstillatelser og byggetillatelser, samt visse andre tredjepartsgodkjenninger.
Nordic Halibut melder de har fått positive tilbakemeldinger fra både lokale og regionale myndigheter.