Bildet viser lokaliteten Kjøtta som tilhører Kleiva/Gratanglaks. Foto: Gratanglaks.

Høy produksjon og gode lusetall hos Gratanglaks

Daglig leder i Gratanglaks, Tore Lundberg, mener laserne har gjort underverker for lusetallene i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Familieselskapet Gratanglaks driver med oppdrett og salg av laks i Sør-Troms, og hadde i fjor en omsetning på 370 millioner kroner, en oppgang på 22 millioner fra året før.

Driftsresultatet ble i 2017 på 124 millioner, noe som er en nedgang på 24 millioner kroner fra 2016.

Daglig leder Tore Lundberg sier luselaserne gjør susen på lokalitetene deres. Arkivfoto.

Selskapet hadde i fjor en driftsmargin på 34 % og en egenkapitalandel på 78 %.

- Ikke helt fornøyd

Kyst.no har tatt en prat med daglig leder Tore Lundberg om resultatene.

- Det var produksjonsmessig et godt år, som en meget dyktig gjeng og stab har klart å levere, sier Lundberg.

Selskapet hadde ved fjorårets utløp 15 ansatte, 5 kvinner og 10 menn, og Lundberg understreker at bedriften har gått noe ned på resultatsiden.

- Jeg er ikke helt fornøyd med resultatet, det har vært litt for store utgifter. Sammen med Kleiva Fiskefarm ønsker vi i år å levere en like god produksjon som i fjor og ha ytterligere fokus på kostnadssiden, sier han.

Gode lusetall

Gratanglaks-sjefen forteller til Kyst.no at 2018 ser bra ut så langt og kan fortelle om gode lusetall.

Nøkkeltall for selskapets regnskap i 2016 og 2017:

- Det ser veldig bra ut så langt i år. Laserne har jobbet bedre i år enn tidligere. Det er sikkert et utslag som følge av at vi klarer å ha et bedre fokus og at leverandør stadig gjør forbedringer, poengterer han.

Selskapet har også en høy produksjon i år, noe som krever et sterkt mannskap.

- Vi har relativt mange nye i år, ut i fra at vi øker produksjonen som følge av grønne konsesjoner som vi fikk tidligere, sier han.

Håper på utviklingstillatelser for Øymerd

Slik ser Øymerd-konseptet til Astafjord Ocean Salmon AS ut. Bak selskapet står oppdretterne Kleiva Fiskefarm og Gratanglaks. Foto. Astafjord Ocean Salmon AS

Lundberg forteller også at de håper og regner med å gjøre noen investeringer fremover, og peker på utviklingskonseptet Øymerd, som de har gått sammen med Kleiva Fiskefarm om. 

- Vi har håp om å kunne realisere konseptet som vi og Kleiva har jobbet lenge med på utviklingskonsesjonssiden sammen med Concrete Structures, Bemlotek og Kværner, sier han. 

Selskapet de to oppdrettene har stiftet heter Astafjord Ocean Salmon AS og har søkt om åtte utviklingstillatelser for oppdrett av laks med konseptet «Øymerd».

Betongkonstruksjonen er 10 meter høg, hvor 7.5 meter er under vann. Hver av sidene er 120 meter lang. I senter av plattformene ligger et driftsbygg i tre etasjer, og under dekk finner man lagringsplass, teknisk utstyr og fôrsiloer. Plattformen har tre separate og spesialutviklete notposer for fisk. Les mer om dette her.