Glen Bradley er viseadministrerende direktør i Rostein. Foto: Rostein.
Glen Bradley er viseadministrerende direktør i Rostein. Foto: Rostein.

- Vil være en gavepakke til utenlandske konkurrenter

Det sier Glen Bradley, nestleder i Rostein AS om en grunnrentebeskatning av havbruksnæringen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bradley skriver i et innlegg på LinkedIn at en grunnrente-skatt på laksenæringen, ikke bare vil begrense evne og vilje til å investere i videre vekst i laksenæringen, men at det også vil være en gavepakke til utenlandske konkurrenter.

- Vi kan ikke ha en situasjon i Norge hvor enhver distriktsnæring som går godt skal "tas". Laksenæringen gir enorme ringvirkninger i distriktene og noen gode år har også bidratt til at kapital har blitt mer tilgjengelig til øvrig næringsvirksomhet i distriktene, understreker han.

Den andre merden

Bradley understreker at laksenæringen startet i Norge, men at vår andel av global produksjon er fallende. Han mener stadig nye teknologier vil kunne utfordre vår utsatte posisjon som ledende lakseprodusent.

Kina sin Deep Blue 2. Oppfølgeren til deres første havmerd. Foto: LinkedIn
Kina sin Deep Blue 2. Oppfølgeren til deres første havmerd. Foto: LinkedIn

På bildet til høyre kan du se Kina sin gigantiske havmerd, Deep Blue 2, som er under bygging og kan inneholde 1 mill fisk.

- Som navnet indikerer er det faktisk den andre laksemerden deres. Kina har tidligere ikke vært et lakseproduserende land. I land vi konkurrerer med så ønskes lakseproduksjon hjertelig velkommen og tilbys svært konkurransedyktige skatteordninger, skriver Bradley avsluntningsvis.