Havfarmen lastes på Boka Vanguard 5.april, ferden til Norge har tatt rundt to måneder. Foto: Nordlaks/Boka Vanguard.

- Dette er historien om noen som tør å tenke stort

Nordlaks sin Havfarm er ventet å ankomme Hadsel i morgen. Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen sier kunnskap fra dette prosjektet kan brukes i videre utvikling av havbruksnæringa.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Som Kyst.no omtalte tidligere i dag er Nordlaks sin Havfarm kun 1 dag unna hjemkommunen, og er ventet å ankomme Hadsel i morgentimene lørdag.

- Dette er historien om noen som tør å tenke stort, på vegne av en stor og viktig næring i Norge. Det er et innovativt prosjekt, som kan være med på å løse noen av arealutfordringene til havbruk. Kunnskap fra dette prosjektet kan brukes i videre utvikling av næringa, blant annet hvordan vi kan drive oppdrett i mer utsatte havområder, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding. 

- Dette har vært en lang reise på mange plan. Både i prosess fra gründeride til nitidig ingeniørarbeid og nå sist fysisk fra verftet i Yantai til norske farvann. Havfarmen er bygget med utstyr og andre leveranser fra en rekke norske leverandører og har bidratt til å skape norske arbeidsplasser, legger han til.

Havfarm:

  • Nordlaks er et av få selskap som har sluppet gjennom det trange nåløyet med 21 utviklingstillatelser (16 380 tonn), med sitt konsept. 
  • Havfarmen skal bli plassert på lokalitet sør for Hadseløya i Hadsel kommune i Vesterålen.
  • Prosjekt Havfarm startet våren 2015, og er et samarbeid mellom Nordlaks og NSK Ship Design i Harstad.
  • Den 24. november 2017 søkte Nordlaks om totalt 39 utviklingstillatelser for bygging av tre ulike Havfarmer.
  • Den 22. desember 2016 fikk Nordlaks ti utviklingstillatelser for bygging av en stasjonær Havfarm, men etter klagebehandling fikk Nordlaks den 5. september 2017 fikk Nordlaks endelig tilsagn om totalt 21 utviklingstillatelser til bygging av to ulike Havfarmer: den stasjonære og den dynamiske Havfarmen. 

Les også disse sakene om Havfarmen: 

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen sier Nordlaks har tørt å tenke stort med Havfarm-prosjektet. Foto: NFD.