Skisse av pilotanlegget til Havlandet Havbruk. Illustrasjon: Aqua Optima.

Håper på laks i pilotanlegg i løpet av 3. kvartal

Pilotanlegget skal først testes ut i småskala, med minimum to produksjoner, før storskala-anlegg blir planlagt bygget, opplyser prosjektleder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kyst.no har tidligere skrevet om Havlandet Havbruk som sammen med INC-gruppen har store planer om et stort lakseanlegg ved Florø.

Selskapet holder på å prosjektere et pilotanlegg for matfisk-produksjon av laks på land. Målet med pilotanlegget er å vise at man klarer å produsere laks av god kvalitet på land og samtidig tjene penger på det.

Svein Arne Bjørkedal er prosjektleder, og forteller til Kyst.no at ambisjonene for 2019 er at pilotanlegget skal komme i drift, og at det skal være laks i karene i løpet av tredje kvartal.

Svein Arne Bjørkedal er prosjektleder for pilotanlegget. Han håper at iløpet av årets tredje kvartal vil anlegget være i drift og det vil være laks i karene. Foto: INC gruppen.

- Om vi greier det vil tiden vise, da det fremdeles er mange utfordringer i et slikt prosjekt. INC gruppen har mange års erfaring med oppdrett på land som vil være avgjørende for å lykkes med piloten, sier han.

Tidkrevende prosess

Bjørkedal forteller at status i pilotprosjektet per dags dato er at at teknologileverandøren arbeider med detaljprosjektering av RAS-anlegget.

- Det er mange detaljer som må avklares, noe som er tidkrevende. Parallelt holder vi på med klargjøring av tomten der anlegget skal bygges. Det er en hel del infrastruktur som skal på plass, vi er bl.a nettopp ferdig med avklaringer om forsyning av sjøvann til RAS-anlegget, påpeker han.

Prosjektlederen forteller videre at når anlegget er ferdig vil det bli fôret opp laks til slaktevekt på ca. fem kg.

- Det skal tas sikte på å kjøre minimum to produksjoner for å kunne dokumentere biologiske, kvalitetsmessige og økonomiske forutsetninger for å kunne satse i storskala, legger han til.

Saltvann i RAS-systemer

Anlegget påpeker han er designet til å kjøre med full salinitet, noe som gir en del andre utfordringer enn produksjon i ferskvann.

- Dette stiller strengere krav til design av anlegget, og til driftsrutiner som gjør det mulig å drive renhold av kar og rørsystemer på en enkel måte. Dette vil bli vektlagt i detaljprosjekteringen.

Les også: Hydrogensulfid i RAS-anlegg - NIVA jobber med å utvikle ny målemetode

Prosjektlederen poengterer at INC gruppen straks er ferdig med et nytt vannbehandlingsanlegg som vil kunne levere renset sjøvann inn til pilotprosjektet. Han legger til at pilotprosjektet også får bistand fra Havlandet Forskningslaboratorium som er et selskap i INC gruppen.

- De har lang erfaring med fiskefôranalyser og bygger nå nytt laboratorium inne på basen i Florø.

Flaskehals

Når det gjelder videre finansiering sier han at selskapet er optimistisk med tanke på finne samarbeidspartnere. 

- Finansieringen av fullskala anlegg med kapasitet på 10 000 tonn laks i året er fremdeles utfordrende, men etter hvert som det er bevist at piloten fungerer, tror vi at muligheten vil øke for å finne samarbeidspartnere som vil investere i et slikt anlegg, sier han avslutningsvis.