Unge kokker i fjæra jubler. Foto: Sett Sjøbein.

Sjømatnæringen med unge på laget

Fiskeriminister Per Sandberg har bedt de unge om råd for utvikling av sjømatnæringen. - 16. - 18. januar reiser fylkesvinnerne fra hele landet til Sjømatdagene 2017 for å delta i den nasjonal finalen i tidenes største marine skolesatsinn , melder Sett Sjøbein.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I fylkeskonkurranser (innovasjonscamper) i hele landet har elevene blitt utfordret på ulike oppgaver, blant annet miljøutfordringene i sjømatnæringen, opplevelsesbasert reiseliv med sjømat som en del av opplevelsen, og å utvikle nye produkter og tjenester for sjømatnæringen.  Fra hvert fylke er det kåret et vinnerlag som får bli med videre til den nasjonale finalen som skal arrangeres parallelt med Norske Sjømatbedrifters Landsforening sitt arrangement «Sjømatdagene 2017».

Over 3 000 elever i videregående opplæring deltatt i konkurransen og i finalen møtes de mest kreative elevene fra hele landet.

Se Fiskeriminiserens apell til ungdommen i forkant av programmet (tekst fortsetter under filmen):

https://www.youtube.com/watch?v=pFX0bW2serY

Skal skape fremtidens sjømatnæring

- Sjømatproduksjon og opplevelsesbasert reiseliv, med sjømat som en del av opplevelsen, står for viktig verdiskaping og sysselsetter mange mennesker. Det er de unge som skal utvikle næringen videre. Vi er veldig godt fornøyd med hvordan skolene har tatt i mot utfordringen fra en av våre viktigste vekstnæringer, sier Tor Kåpvik, fung. administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap Norge.

Ungt Entreprenørskap fremmer samarbeid mellom utdanning og arbeids- og næringsliv. Gjennom lokale oppfinnercamper har elevene løst reelle utfordringer med veiledning fra fagpersoner i næringen. Elevene har kvalifiserte seg til den nasjonale finalen gjennom å bli kåret til best i sine fylker.

Les også: Ungdommer møtes i innovasjonsfinale

Storsatsing i skolen

Sjømatnæringen er i rivende utvikling, og skolebøkene er utdatert. I Ringer av vann har fagpersoner bidratt med sin kompetanse for å gjøre læringen relevant. I samarbeid med Ungt Entreprenørskap (UE) er vi i Sett Sjøbein gjennom dette prosjektet gitt en unik mulighet fra Nærings- og fiskeridepartementet til å spre kunnskap om sjømatnæringen til elevene samtidig som de får benytte sine evner og interesse til å tenke nytt og kreativt på vegne av sjømatnæringen. - Dette er kanskje den mest omfattende oppmerksomheten sjømatnæringen noen gang har fått i skoleverket.

- Jeg håper også mange unge har fått øynene opp for de spennende jobbmulighetene som ligger i næringen vår. Jeg gleder meg til å se hvilke ideer ungdommene kommer opp med i finalen, sier Janita Arhaug, leder i Sett Sjøbein.

Janita Arhaug. Foto: Sett Sjøbein.

Dette prosjektet er en spennende oppgave for Sett Sjøbein. Vi har utviklet materiellet som elevene bruker i oppgaveløsningene, og har hatt kontakt med veldig mange ulike aktører i sjømatnæringen for å få dem til å bidra med bedriftspresentasjoner, med veiledning og i juryer.

Det foreløpig hemmelige oppdraget i den nasjonale finalen blir gitt til elevene under den offisielle åpningen av Sjømatdagene 2017. Elevene får et døgn på seg til å komme opp med sine løsninger. Vinneren kåres onsdag 18. januar klokken 14:30.

Flinke og oppfinnsomme ungdommer

3 og 4.november deltok elever fra de tre nordligste fylkene på den nordnorske konkurransen der de beste lagene fra hvert fylke skulle kåres.

Oppdraget elevene skulle løse ble gitt av rederiet Hermes AS som ønsket innspill til sitt prosjekt "Velkommen om bord", der formålet er å vise omverdenen hva som foregår på havet.

Elever fra Alta videregående skole og Vadsø videregående skole gikk av med seieren med "Hermebuss", og er dermed klare for å representere Finnmark fylke på den nasjonale finalen.

Løsningen til vinnerne var å bringe havet og den marine næringa til publikum i form av en buss. Inspirasjon har elevene hentet fra konseptet med sirkusene som reiser dit publikum er. I dag må publikum oppsøke Hermes sitt visningsrom i Tromsø for å få et innblikk i hva som foregår på havet. Med denne løsningen kan Hermes nå et langt større publikum"

I en pressemelding fra Ungt Entreprenørskap sier Daglig leder Jan Roger Lerbukt i Hermes AS at elevene har kommet opp med bedre ideer enn mange av PR-byråene de bruker.

– Så vi har ingen grunn til å bekymre oss for innovasjon i fremtiden med så mange flinke og oppfinnsomme ungdommer som står klar til å ta over om kort tid, sier Lerbukt.

Fakta om Ungt Entreprenørskap (UE):

Ungt Entreprenørskap (UE) er en ideell, landsomfattende organisasjon som i samspill med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

Fakta om Sett Sjøbein:

Sett Sjøbein er et nasjonalt samarbeid for å sikre rekruttering og kompetanse til sjømatnæringen, innenfor havbruk, fiskeri og sjømatforedling – og alle ledd i disse næringene. Sett Sjøbein finansieres av NFD og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).